DGASPC GORJ refuză întâlnirea de lucru cu CRJ: „aspectele negative constatate au fost remediate”

Urmare a anchetei deschise de către DIICOT Gorj cu privire la administrarea de medicamente neuroleptice minorilor din unele centre de plasament din județul Gorj în lipsa unei recomandări medicale de la un medic specialist, Centrul de Resurse Juridice a solicitat, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informații cu privire la măsurile ce au fost luate de către DGASPC Gorj pentru reprezentarea și/sau sprijinirea acestora.

La 29 martie 2019, DGASPC Gorj ne-a informat că „aspectele negative constatate au fost remediate” și că șefilor de centre și medicilor le-a fost reiterată „necesitatea și obligativitatea respectării cu stricteţe a prevederilor legale în ceea ce privete ridicarea, deţinerea, depozitarea și administrarea medicamentelor de orice fel și cu referire special ă la medicamentele cu caracter stupefiant și psihotrop.

Ca urmare a acestui răspuns, Centrul de Resurse Juridice a solicitat o întâlnire de lucru cu directorul DGAPSC Gorj, pentru a putea identifica mecanisme de prevenție în ceea ce privește prevenirea administrării abuzive a medicamentelor neuroleptice copiilor din sistemul de protecție specială. La 4 aprilie 2019, DGAPSC Gorj a refuzat să dea curs solicitării Centrului de Resurse Juridice motivând faptul că cercetarea penală a DIICOT se află încă în derulare.

Vezi documentele atașate:
1. Solicitare Legea 544 DGASPC GORJ
2. DGASPC GORJ adresa raspuns – 1
3. Solicitare intalnire de lucru DGASPC Gorj
4. DGASPC GORJ – adresa raspuns 2

***

Context: Zeci de bătrâni și copii cu dizabilități din cele trei centre ale DGASPC Gorj ar fi fost tratați, pe parcursul anului 2016, cu medicamente care conțineau substanțe psihotrope, fără să fie recomandate de un medic specialist. Potrivit unor surse, personalul medical le administra așa zișilor beneficiari o astfel de medicație pentru a-i liniști – sursa: Hotnews.