Accesare website în siguranță

Sfaturi pentru a accesa acest website și această pagină cu informații în siguranță

Dacă îți este teamă că cineva poate afla că ai vizitat acest website/această pagină și apoi să iti faca rău din acest motiv, te rugăm să citesti mai jos câteva sfaturi despre cum poți să accesezi un website, luându-ți măsuri de siguranță.

Cel mai sigur mod de a accesa internetul pentru a te informa în astfel de circumstanțe este să folosești calculatoare disponibile în locuri publice, precum o bibliotecă sau internet cafe, unde sunt șanse mici ca persoana/ persoanele de care îți este teamă să verifice ce cauți sau informații tale private. Dacă accesezi internetul de acasa și, mai ales, dacă folosești un calculator sau alt dispozitiv pe care le folosesc și alte persoane din casă, atunci este ușor pentru ele să verifice la ce website-uri te-ai uitat, emailurile tale sau informații de pe contul tău de socializare online. Sunt câteva măsuri de siguranță pe care ți le poți lua când accesezi internetul de acasa. Fii însă de asemenea foarte atent(ă), în cazul în care, în situația ta, o parte din aceste măsuri – cum ar fi lipsa istoricului de navigare spre exemplu – ar putea semnala persoanei de care îti este teamă că încerci să ascunzi ceva.

Istoric nagivare și memoria cache

Istoricul de navigare și memoria cache rețin căutarile tale pe internet, website-urile accesate, datele privind site-urile sau informațiile introduse în formulare. Drept urmare, o persoană care folosește același calculator sau dispozitiv pe care l-ai folosit tu poate accesa website-urile pe care le-ai vizitat, dacă, atunci când le deschizi tu, nu le deschizi cu navigare ”în mod privat” sau ”incognito”, respectiv dacă nu ștergi istoricul de navigare când închizi internetul.

În funcție de browser-ul folosit, iată cum poți nagiva pe internet în acest mod:

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95464?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=ro

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/ro/kb/navigarea-privat%C4%83-folosi%C8%9Bi-firefox-f%C4%83r%C4%83-a-se-salva-istoricul

Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/ro-ro/hub/4230784/internet-explorer-help

Edge:

https://support.microsoft.com/ro-ro/help/4026200/microsoft-edge-browse-inprivate

iPhone sau iPad:

https://support.apple.com/ro-ro/HT203036

Așa cum precizam, poți, de asemenea, șterge istoricul de navigare din calculator/ dispozitiv. Iată cum se face, în funcție de browserul folosit.

Google Chrome:

https://support.google.com/chrome/answer/95589?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=ro

https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=ro

Mozilla Firefox:

https://support.mozilla.org/ro/kb/curata-istoricul-recent-de-navigare

Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/ro-ro/help/17438/windows-internet-explorer-view-delete-browsing-history

https://support.microsoft.com/ro-ro/help/278835/how-to-delete-cookie-files-in-internet-explorer

Conturi de email și rețele de socializare

Dacă ești într-o relație abuzivă, cu soțul, partenerul sau alt membru al familiei, ar fi bine să îți schimbi parolele de la email și de la contul de socializare (ex. Facebook) cu ceva greu de ghicit de către aceștia. Dacă îți schimbi parolele frecvent, scade riscul ca agresorul/ persoana care te abuzează să îți citească emailurile și mesajele.

Este important ca atunci când te loghezi pe un cont online (de email sau de socializare) și îți apare întrebarea dacă vrei să ți se rețină parola, să bifezi mereu „niciodata”. De obicei, întrebarea aceasta e afișată pe ecran în partea de sus, colțul din stânga sau cel din dreapta.

Diferiți furnizori (Gmail, Hotmail, Facebook) au opțiunea de a te loga în contul tău în doi pași. În acest caz, pe lângă parolă, la logare, ți se va solicita și un cod trimis de furnizor prin SMS sau prin app. Vezi, pentru exemplificare, https://support.google.com/accounts/answer/185839?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=ro

Dacă agresorul/ persoana care te abuzează îți trimite mesaje de amenințare prin email, SMS sau diverse app-uri/ rețele de socializare precum Messenger, Whatsapp, printează aceste mesaje, pentru că ți-ar putea fi de folos ca posibile viitoare probe. Chiar dacă nu esti sigură că vrei să faci o plângere la adresa agresorului/ persoanei care te abuzează, pastrează-le pentru tine în cazul în care ai totuși nevoie să le folosești mai târziu (de exemplu, când/ dacă el te amenință că va cere custodia copiilor voștri).

Chiar dacă ai o parolă de complexitate mare, dacă nu bifezi delogare/ ieșire din cont când închizi o pagină de web cu email sau cont rețea de socializare, agresorul/ persoana care te abuzează îți poate accesa cu ușurință conturile. Ca să fii sigură că nu uiți să te deloghezi, este o idee bună să accesezi internetul ”în modul privat” sau ”incognito” (vezi mai sus).

(Aceste recomandări au ca sursă http://nane.hu/biztonsagi-tippek/ )

FAQ

mai multe întrebări

tag-uri legate de întrebări

Text în limbaj accesibil

Are you a foreign citizen in Romania?