Centrul de Resurse Juridice (CRJ) consideră insuficientă sancționarea directorului DGASPC Bihor pentru abuzurile la adresa adolescenților din centrul de plasament Oradea

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunță că, potrivit relatărilor din presă, directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puia, va fi sancționat cu scăderea a 20% din salariu, pe o perioadă de trei luni, pentru “neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu” şi “neglijenţă în serviciu”, după ce, în luna octombrie a anului trecut, experții organizației au constatat că tinerii din centrul de plasament Oradea erau agresați fie de angajați, fie, lăsați nesupravegheați, ajungeau să se bată între ei.

CRJ consideră că sancțiunea șefului DGASPC Bihor este insuficientă în această situație. Considerăm în continuare că trebuie remediate principalele cauze ale abuzurilor constatate în centrul din Oradea, și anume:

·         Structura centrului, în care sunt minori cu vulnerabilităţi diferite, care necesită atenţie diferită, nu este una care să respecte necesităţile acestor tineri de abilitare şi reabilitare;

·         Personalul din aceste centre este numeric insuficient, iar calitativ, neadecvat;

·         Lipsa motivării financiare și a formării profesionale continue pentru toate categoriile profesionale, care lucrează în aceste centre;

·         Lipsa instrumentelor de sesizare a abuzurilor de către tinerii abuzați și lipsa unui mechanism care să le permită acestor adolescenţi accesul la justiție;

În continuare, CRJ observă că președintele Consiliului Județean Bihor nu oferă garanții în respectarea drepturilor adolescenților din centrul de plasament Oradea. Subliniem că președintele CJ este reprezentantul legal al acestor adolescenț, având și obligația de a/i proteja de eventuale abuzuri.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat, joi, 31 octombrie 2013, centrul de plasament din Oradea, în care mai mulți adolescenţi au acuzat abuzuri fizice, verbale și emoționale din partea angajaților, dar și a altor tineri închiși în instituție.

Constatările experților CRJ în urma vizitei în centru pot fi citite integral AICI.  

Centrul de Resurse a solicitat în scris, la 25 octombrie 2013, intervenţia de urgenţă a Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Consiliului Județean Bihor. De asemenea, CRJ a depus, în acest caz, plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Cazul de la Oradea ne demonstrează încă o dată necesitatea înființării de urgență a unui mecanism național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante, care va permite vizite de monitorizare inopinate în astfel de centre de plasament și alte instituții de tip rezidențial pentru copii, tineri și adulți și care va veghea la respectarea drepturilor acestora.