Comunitatea de pe Rampă – Pata Rât

”Imaginează-ți că ești copil și trăiești printre mormane de gunoaie, din care mănânci și din care te îmbraci. Ești murdar și nu ai apă să te speli. Jucăriile tale sunt obiectele aruncate de alți oameni. Ești înconjurat de sărăcie, probleme, suferință și mulți câini. Respiri un aer toxic și iarna îngheți de frig. Nu cunoști altă realitate, nu știi ce înseamnă să trăiești într-un sat sau oraș, în condiții decente, aproape de școli, magazine, piețe, stații de autobuz. Crești într-un loc ireal pentru 2019, în cea mai săracă comunitate din Pata Rât, în comunitatea de pe rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. 

Aici e rău, asta-i rău, de apă, de curent. Uitați, vine vara, aicia murim de mirosul ăsta de la gunoaiele astea. Am lucrat la Oncos 2 săptămâni și când vinem în fiecare seară vomitam, vărsam tăt din mine, de la miros. Dapăi un copil care crește aici? (..) Mi-aș dori să plecăm de aici într-un loc mai bun, dar nu avem unde. Unde să mergem? Oare s-ar găsi un loc ca să ne mute pe noi undeva de aici?

Citește studiul de caz Comunitatea de pe Rampă – Pata Rât, realizat anul acesta (2019) de o echipă mixtă de activiști, care include mărturii ale oamenilor din comunitate, cadrul legal și o serie de recomandări.

Prin realizarea lui, vrem să atragem din nou atenția asupra unei situații inacceptabile în care trăiesc oameni de peste un deceniu, la marginea unuia dintre cele mai dezvoltate orașe ale României, Cluj-Napoca, și ne alăturăm eforturilor altor actori din societatea civilă care militează pentru schimbarea situației actuale și respectarea drepturilor omului pentru comunitatea din Pata Rât.

Reamintim că problema locuirii într-un mediu toxic, a segregării rezidențiale, a lipsei accesului la drepturi și servicii pentru această comunitate este marcată și de o condamnare a României la CEDO (Curtea Europenă a Drepturilor Omului) pentru încălcarea articolele 3 privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi 8 privind respectarea vieţii private şi de familie, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (https://hudoc.echr.coe.int/eng-press#{%22fulltext%22:[%225886/15%22],%22languageisocode%22:[%22ENG%22]}).

Parte a demersului nostru a fost și documentarea pentru un articol, disponibil la: Pata Rât – Turnesolul Clujului.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Închiderea cercului – vulnerabilitatea locuirii romilor și interesele din domeniul locuirii, implementat de Centrul de Resurse Juridice, cu sprijin printr-un grant din partea Fundației Open Society Institute în cooperare cu OSIFE din cadrul Open Society Foundations.