CRJ condamnă tratamentele inumane şi degradante din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Gheorghe Şerban”, sector 2, Bucureşti

54 de tineri cu vârsta între 25 şi 35 de ani, exact ca tine, nici măcar nu pot visa la toate astea. Şi nici nu pot spune lumii ce îşi doresc.
Au dizabilităţi severe şi sunt închişi după gratiile unei instituţii: Centrul “Gheorghe Şerba” din sectorul 2.
În fiecare vară, în iunie, tu probabil mergi la mare. Şi ei făceau asta cândva, atunci când prietenii lor scoţieni, de la Fundaţia RAP, îi luau în vacanţă şi îi îngrijeau. Aşa cum au făcut în ultimii 23 de ani, încă de când aceşti tineri fuseseră abandonaţi în căminul spital de la Plătăreşti, judeţul Călăraşi.
De peste un an, niciun prieten nu le mai arată marea, nimeni nu îi mai ţine în braţe, nimeni nu îi mai face să zâmbească, nimeni nu-I scoate nici măcar la o plimbare. Dimpotrivă, aceşti 54 de tineri abia dacă se mai mişcă. Până şi mâncarea o primesc stând întinşi, ba chiar legaţi de gratiile paturilor.
Când tu eşti bolnav, fie că ai răcit sau ţi-ai luxat piciorul, primeşti ajutorul unui medic. Tinerii de la Gheorghe Şerban nu sunt la fel de norocoşi. Unii dintre ei ajung prea târziu la spital. Anul trecut, Mariana şi Angela, două dintre tinerele de la Gheorghe Şerban şi-au pierdut viaţa, diagnosticate cu pneumonie. Iar Nistor a fost salvat în ultimul moment, la insistenţele prietenilor scoţieni.
Acum, exact când citeşti asta, noi nu ştim ce se întâmplă cu tinerii de la Gheorghe Şerban. Primăria sectorului 2 şi DGASPC sector 2 blochează de peste un an accesul voluntarilor şi al activiştilor în drepturile omului în instituţie. Nicio altă autoritate, Ministerul Muncii sau instituţia premierului, nu au reuşit să intervină.
Cerem demnitate şi respect pentru cei 54 de tineri, iar asta inseamnă ca ei să fie ingrijiţi în afara Centrului, în comunitate, de profesionişti dedicaţi, care să le ofere posibilitatea de a se dezvolta la potenţialul lor maxim.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) încearcă de un an să-i vizite pe cei 57 de beneficiari (în 2012) ai Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică „Gheorghe Şerban” aflată în subordinea DGASPC sector 2. Conducerea DGASPC sector 2 a refuzat constant să permită CRJ accesul în centru pentru a se asigura că tinerii de acolo sunt îngrijiţi corespunzător. 

Pentru a vizita totuşi instituţia, în acord cu prevederile Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, a Protocolului Opţional la Convenţia Împotriva Torturii şi a Legii sanatăţii mintale nr. 487 din 2002, CRJ s-a adresat Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti. 

Istoria tratamentelor inumane şi degradante se repetă