CRJ, dezbatere despre cele mai bune soluții în prevenirea tratamentelor rele, inumane și degradante aplicate copiilor și tinerilor aflați în instituții de tip închis.

În 2014, Guvernul român a decis ca Avocatul Poporului să  preia coordonarea Mecanismului Național de Prevenire – MNP (astfel cum este prevăzut în Protocolul Opțional la Convenția împotriva Torturii – OPCAT) sarcina de a monitoriza locurile privative de libertate în vederea prevenirii torturii și a altor tratamente crude şi tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante. Această decizie a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanța de Urgență 48/2014 pentru modificarea si completarea Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative. În acest moment, când România a decis în cele din urmă să se stabilească în mod legal MNP, este esențial ca funcționarea instituțională a MNP să fie adecvată și operaționalizată în mod eficient.


Centrul de Resurse Juridice vă invită la o dezbatere al cărei scop este acela de a sublinia care sunt standardele de profesionalism și independență pentru un astfel de mecanism și care sunt resursele financiare și umane necesare, precum și ce reguli de responsabilitate și transparență ar trebui să angajeze un astfel de mecanism. Vom vorbi despre toate locurile privative de libertate (detenţie), care ar trebui să fie acoperite de un MNP în conformitate cu standardele OPCAT, dar ne vom concentra, de asemenea, pe garanții suplimentare necesare pentru copii si adulţi tineri, precum și persoanele cu probleme de sănătate mintală.
Dezbaterea noastră va beneficia de prezența doamnei Mari Amos, reprezentant al Subcomitetului ONU privind Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau a altor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante (SPT), precum și reprezentanți ai Comitetului Helsinki din Bulgaria și Fundația Helsinki pentru drepturile omului din Polonia.

 

Evenimentul va avea loc marţi, 14 octombrie 2014 de la ora 10 la 16, la Biblioteca Națională a României -Bulevardul Unirii, nr. 22, Sala Mircea Vulcănescu.