CUM A FOST: „Lagărele de lângă tine” la Constanța, Piața Ovidiu, 17-20 iunie

Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 007

În perioada 17-20 iunie 2015, caravana Lagărele de lângă tine a fost prezentă în Piața Ovidiu din Constanța. Joi, 18 iunie, de la ora 10 am organizat în cadrul caravanei dezbaterea cu tema „Drepturile omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale – Mecanismul de monitorizare independent.”

Ca la fiecare dezbatere, am invitat reprezentanții instituțiilor locale cu competențe în asistența socială, protecția copilului și persoane cu dizabilități, precum DGASPC Constanța, Primăria Constanța, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică, precum și către senatori și deputații locali din Constanța. De asemenea, am invitat ONG-uri din Constanța și presa locală. Au răspuns invitației 12 persoane, din partea instituțiilor statului, societatății civile și presei. Fiecare participant a primit o mapă ce a cuprins propunerea legislativă, o cărte poștală și un flyer.

Printre participanții la dezbatere se numără doamna Simona Constantinescu, Șef Serviciu din DGASPC Constanța, domnul Doctor Loți Popescu, coordonator programe din Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), domnul Marian Tutuianu, Consilier Tineret în cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST), doamna inspector Cleopatra Gavriz din partea Primăriei Constanța, precum și membri ai Sindicatului Asistenților Sociali și Protecția Copilului, Președintele Centrului pentru Resurse Civice, al ONG-ului Civicum Voluntaris și jurnaliști de la Telegraf Constanța și Radio Constanța.

Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 021

Dezbaterea a avut loc chiar în interiorul instalației foto, asemenea celei de la ONG Fest 2015. Ca și până acum, dezbaterea a fost moderată de jurnalistul independent Ovidiu Vanghele, jurnalist cu experiență în investigarea abuzurilor din centrele de plasament. Acesta a început prin a desena tabloul de ansamblu al situației respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate din România: 25.000 de persoane ce trăiesc în condiții degradante – în anumite cazuri, chiar inumane –, în peste 700 de centre din țară. Apoi a prezentat statistica CRJ care relevă că în perioada 2011-2014 au decedat în aceste instituții aproximativ 1.500 de beneficiari, în doar jumătate din județele țării, circumstanțele deceselor fiind rareori anchetate, în ciuda prevederilor legale.

Deși nu aveam un raport de monitorizare recent din județul Constanța, Georgiana Pascu (CRJ), managerul proiectului, a povestit despre vizita din 16 noiembrie 2014, realizată la centrul din Techirghiol, județul Constanța, cu ocazia primului tur al alegerilor prezidențiale, întreprinsă cu scopul de a monitoriza felul în care persoanelor cu dizabilități li se respectă dreptul la vot. Mai exact, participanții au aflat că experții CRJ nu au fost lăsați să pătrundă în Centru, în ciuda prezentării protocolului, fiind amenințați de o echipă de polițiști să părăsească locul.

Un alt punct pe agenda dezbaterii a fost confilctul de interese în care se află statul, prin faptul că reprezentantul legal al unui copil cu dizabilități mintale instituționalizat poate fi șeful de centru, același cu cel care ar trebui să reclame un abuz al unui angajat în subordine, deseori sacrificându-se interesul superior al copilului doar pentru a nu atrage atenția asupra neregulilor dintr-un centru sau pentru că angajaților le este teamă de sancțiuni profesionale.

Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 099

În acest context, a fost abordată necesitatea înființării unui mecanism independent care să organizeze vizite de monitorizare neanunțate la nivel național pentru a identifica, raporta și preveni astfel de abuzuri. De asemenea, s-a afirmat nevoia ca acest mecanism să funcționeze cu implicarea societății civile și a persoanelor cu dizabilități, în conformitate cu prevederile Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Mintale ratificate de România încă din 2010. Astfel, participanților li s-a prezentat proiectul de lege care se află pe masa Parlamentului și s-a insistat pe nevoia susținerii pentru adoptarea sa, atât din partea autorităților publice cât și din partea societății civile, prin instrumentele pe care CRJ le-a pus la dispoziție: petiția online, cărți poștale și alăturarea pe pagina de facebook a proiectului.

În încheierea dezbaterii, atât CRJ cât și reprezentanții ONG-urilor au subliniat nevoia dezinstituționalizării și deschiderii serviciilor în comunitate, pentru ca aceste persoane să poată trăi independent, și nu segregate în instituții opace, privative de libertate, în care respectarea drepturilor omului nu pot fi garantate.

Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 079 Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 108 Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 069 Lagarele de langa tine @ Constanta, 17-20 iunie 063