Democraţia se construieşte cu civili, nu cu militari

democratie-crj-up

Domnului Dacian Cioloş
Prim-ministru al Romaniei

 

Stimate Domnule Prim-ministru,

Vă solicităm revenirea asupra intenţiei de militarizare a Unităţii de Protecţie Internă (fostă DIPI, fostă UM 0215), care ar întoarce România în trecutul în care un serviciu secret militarizat, cum era fosta Securitate comunistă, era infiltrat în instituţii civile.

Este ingrijorător să vedem tot mai multe astfel de iniţiative din partea Guvernului, pe care-l conduceţi care, în loc să facă guvernarea mai deschisă şi transparentă, urmează un model de capturare şi controlare a statului prin servicii secrete militare.

Fiind o unitate din zona siguranţei naţionale, UPI va imixtiona cu zona privată, cu drepturile şi libertăţile fundamentale, prin urmare actul normativ incident trebuie să fie un proiect de lege, cu dezbarea acestuia în societate şi în cadrul parlamentar, şi nu o ordonanţă de urgenţă.

Propunerea nu clarifică deloc departajarea dintre cele 3 structuri ale MAI şi Poliţiei Române, respectiv noul UPI, DGA (Direcţie Generală Anticorupţie) şi DOS (Direcţia Operaţiuni Speciale, structură a Poliţiei Române, care are ofiţeri de poliţie judiciară).

Deşi demilitarizarea Poliţiei Române s-a dovedit un proces anevoios întamplat abia în anul 2002, Guvernul României doreşte întoarcerea în trecut prin transformarea acestei structuri de strângere de informaţii în structură militară. Prin urmare, în loc să se demilitarizeze toate serviciile de intelligence din România, Guvernul dumneavoastră propune militarizarea și a ceea ce e era civil.

Explicaţia dată de Ministrul de Interne este halucinantă: „Am făcut această opţiune pentru a asigura rigoare în modul în care această structură va opera, va gestiona informaţia, dar şi pentru garanţiile de integritate pe care o astfel de structură le oferă. Mă refer aici la teste de integritate şi pe parcursul funcţionării acestei structuri, nu doar la angajare.” (sursa citatului).

Prin urmare, în accepţiunea Ministrului de Interne, numai cei din structuri militare oferă garanţii de integritate. Mergând pe această logică nesănătoasă, pentru ca România să aibă o guvernare integră ar trebui să avem o dictatură militară, respectiv statul să fie condus de militari, iar instituțiile civile infiltrate de un serviciu secret militarizat.

În condiţiile în care pe site-urile Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Parlamentului nu există niciun document public care să indice rezultatul oricărui control parlamentar asupra DIPI (viitoarea UPI), coroborat cu o expunere de motive extrem de lacunară a prezenței propunerii de OUG, în lipsa unei dezbateri reale asupra rolului şi locului serviciilor secrete în societatea romanească pe care spun că o apără, îngrijorarea privind aceasta OUG este legitimă.

Pe de altă parte, sintagma „apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, vine şi ea din trecutul apropiat. Toate structurile din zona aceasta au fost şi o parte din ele încă sunt militare. În loc să redefiniti separat, armata, evident militară, de zona civilă care ar trebui să cuprindă poliţia si serviciile secrete, militarizati şi ceea ce era civil.

În concluzie, militarizarea unui serviciu secret ce operează în instituţii demilitarizate este neconstituţională, motiv pentru care vă solicităm retragerea acestei ordonanţe de urgenţă.

 

Semnatari:

Centrul de Resurse Juridice- Georgiana Iorgulescu

ActiveWatch- Mircea Toma

AMPER- Cătălin Hegheş

Miliția Spirituală – Mihail Bumbeș