Desecretizarea arhivei SIPA, o perdea de fum

«Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă», a declarat Toader în timpul ședinței de Guvern” (sursa: http://www.cotidianul.ro/guvernul-unda-verde-pentru-desecretizarea-arhivei-sipa-301666/).

Am ascultat comunicatul domnului Ministru al justitiei, Tudorel Toader, și am mari semne de întrebare:

  1. Dacă ceva este desecretizat, se cheama că este public. Daca HG vizeaza desecretizarea arhivei (documentelor) SIPA, atunci de ce este nevoie de certificate ORNISS pentru cele 5 persoane care vor forma comisia?
  2. Ori nu este vorba despre desecretizarea arhivei – și atunci titulatura este gresită – ci doar de inventarierea acesteia de către o noua comisie?
  3. A mai reiesit că, eventuale secrete de serviciu care vor fi găsite acolo, pot fi desecretizate prin Ordin al Ministrului și, dacă vor conține indicii de săvârșire a unei infracțiuni, vor fi transmise către Ministerul Public. Dacă SIPA/DGPA a fost desființată tocmai pentru stilul securistic de a aduna informații, cum este posibil, dupa 10 ani, să fie folosite acele informații, obținute prin metode obscure, pentru constituire de dosare penale??? Atunci de ce a mai fost desființată SIPA?
  4. De ce nu a desecretizat și Ordinele de ministru, pentru a vedea care a fost mandatul fiecărui membru al comisiei? În fond, cel care a dispus orice fel de intrare în arhivă, a fost ministrul.

Aștept cu interes publicarea Hotărârii de Guvern. Poate ne vom lămuri.

 

Georgiana Iorgulescu