Experţilor CRJ li se interzice accesul două zile la rând în centrele din judeţul Vâlcea

Este a doua zi consecutivă în care experții Centrului de Resurse Juridice încearcă să viziteze centre din județul Vâlcea. Este vorba de Centrul Rezidenţial de Recuperare a Tinerilor cu Afecţiuni Neuropsihice Băbeni, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca şi Centrul de Zi pentru Recuperare Neuromotorie Băbeni.

Prima oară, am sosit la Băbeni în dimineața zilei de 27 martie, când nu ni s-a permis accesul în centru. Am încercat apoi să mergem tot într-o vizită neanunțată şi la CRRN Măciuca, însă şi aici, ne-a fost interzisă intrarea în curtea centrului de recuperare. Motivul vizitei noastre a fost acela de a vedea ce se mai întâmplă cu rezidenții de la Măciuca, dar şi cu cele 27 de persoane cu dizabilități care au fost transferate în grabă, la începutul anului, de la Măciuca la centrul din Băbeni. Am vrut astfel să observăm condițiile lor de viață şi să analizăm stadiul în care se află.

După ce în ambele centre ni s-a refuzat accesul, am încercat să contactăm prin telefon conducerea Direcției Generale pentru Asistență Socială şi Protecția Copilului. Domnul director Nicolae Badea ne-a închis telefonul, la prima încercare de a-l suna. Ulterior orice efort al nostru a fost în zadar, pentru că dumnealui şi-a închis telefonul de tot. Am reuşit să luăm legătura cu directorul adjunct al DGASPC, domnul Antonie Ceauşu, care ne-a spus că nu poate ieşi din cuvântul directorului general şi că, deşi a primit telefon de la Ministerul Muncii care confirma dreptul nostru de a vizita centrele, noi nu vom primi acces la Măciuca şi la Băbeni.

Am mers ulterior la sediul DGASPC Vâlcea, însă nu am găsit pe nimeni, ambii directori fiind, ni s-a spus, fie la instruire, fie în şedințe.

Ne-am reîntors, aşadar, a doua zi, pe 28 martie, pentru a încerca încă o dată să intrăm în Centrul din Băbeni, însă am găsit porțile încuiate cu lacătul pe dinăuntru, angajații baricadați în clădire şi nimeni nu a dorit să ne vorbească. Ne-am îndreptat apoi din nou către DGASPC Vâlcea, însă nici acolo nu ne-au permis să întrăm în curtea instituției.

Astfel, autoritățile au refuzat să recunoască protocolul nr. 1493 pe care CRJ şi Ministerul Muncii l-au semnat, în data de 1 octombrie 2013, şi care ne permite să efectuăm vizite neanunțate în centrele din România, să intrăm, să vorbim cu beneficiarii şi să analizăm documente din aceste instituții. Mai precis, art. 5 al protocolului prevede dreptul CRJ de a avea acces la orice documente relevante și de a lua interviuri beneficiarilor. Menționăm că protocolul este în vigoare la data curentă, nefiind denunțat de vreuna dintre parți conform art. 6 și 7 din acesta, fiind astfel reînnoit automat conform art. 6.

De asemenea, în conformitate cu art. 3 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 344/2014 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, precum și pentru modificarea unor acte normative, MMFPSPV are atribuții de monitorizare și control în toate domeniile aferente obiectului său de activitate, iar conform art. 6 din același act normativ, MMFPSPV colaborează cu organizații neguvernamentale în desfășurarea activității sale, astfel că protocolul menționat este valabil încheiat.

Obligația DGASPC Vâlcea de a permite accesul echipei de monitorizare în centre reiese și din art. 33 pct. 3 al Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care prevede că “Societatea civilă, în special persoanele cu dizabilități și organizațiile care le reprezintă, vor fi implicate și vor participa pe deplin la procesul de monitorizare a implementării Convenției“. Faptul ca textul citat se referă și la vizite de monitorizare în centre rezidențiale a fost confirmat judiciar prin decizia nr. 224 A a Tribunalului București, pronunțată în dosarul nr. 48779/300/20122, prin care s-a confirmat dreptul CRJ de acces într-un centru rezidențial administrat de DGASPC Sector 2 București, fiind respins apelul instituției pârâte.

Ținând cont de toate cele scrise mai sus, CRJ a depus astăzi, 28 martie 2017, o plângere la adresa DGASPC Vâlcea, a Consiliului Județean Vâlcea şi a Ministerului Muncii, pe care o puteți citi aici.

Ne exprimăm astfel profunda îngrijorare față de felul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități din aceste centre, deoarece comportamentul instituțiilor din ultimele zile, cât şi experienţa vizitelor anterioare, ne confirmă suspiciunile că au ceva de ascuns.

De asemenea, vrem să vă reamintim că am depus în data de 14 februarie un denunţ penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării şi supunerea la rele tratamente a persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate la Măciuca, plângere pe care însă procurorii au clasat-o la o lună de la depunere.

Vizita inopinată de la CRRN Măciuca a fost realizată în cadrul proiectului „Clinica Juridică Mobilă”, prin care CRJ asigură accesul la justiție persoanelor cu dizabilități intelectuale şi/sau probleme de sănătate mintală închise în instituţii.

Pentru informaţii: Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice, email gpascu@crj.ro , telefon 0729 881 159.