Interviu cu Randye Retkin, Director și fondator, LegalHealth, NYLAG

Înființat în 1990, Grupul de Asistență Legală din New York (New York Legal Assistance Group – NYLAG) oferă, gratuit, servicii de asistență juridică persoanelor din New York cu venituri mici.

Departamentul LegalHealth este o divizie a NYLAG înființată în 2001, care oferă gratuit servicii juridice new-yorkezilor cu probleme grave de sănătate, având stabilite parteneriate cu spitale și grupuri comunitare din oraș. Un alt serviciu oferit este furnizarea unei curricule inovative de educație juridică adresată doctorilor, asistenților sociali și altor furnizori de servicii de sănătate.

Cum funcționează? În fiecare săptămână, avocații “duc” biroul juridic în spital, oferind consiliere și reprezentare pacienților, în probleme ce țin de acces la servicii de educație specială, alocații de la stat, locuire, imigrare, etc.

În 2010, LegalHealth a primit premiul Denison Ray din partea Baroului Statului New York, în 2011 premiul “Outstanding MLP Award” din partea Centrului Național pentru Parteneriate Juridice Medicale și, mai recent, în 2012, Premiul pentru Sănătate Comunitară Joan Tisch.

 De peste 25 de ani, Randye Retkin dezvoltă și administrează programe juridice adresate persoanelor cu venituri mici. Este recunoscută la nivel național pentru construirea de parteneriate și colaborări între profesioniști care lucrează cu bolnavi cronici, în vederea asistării acestora pentru a accesa servicii medicale și juridice. Este un vorbitor frecvent la conferinte naționale pe teme legale și medicale. De asemenea, Randye este co-autor a nenumărate articole importante în domeniu.

În 2008, Randye şi LegalHealth au primit prestigiosul premiu E. Lee Walker din partea Fundației Live Strong pentru munca lor în beneficiul persoanelor cu cancer. În 2010, Randye a primit Twenty-first Annual Legal Services Honorees Award din partea Baroului orașului New York, un premiu acordat avocaților care s-au dedicat, pentru o perioadă îndelungată de timp, funizării de servicii juridice gratuite persoanelor aflate în stare de sărăcie.