Povestea lui Silviu

“Eram într-o lume a prejudecăților” susține Silviu, un tânăr de 21 de ani, cu un parcurs instituțional început încă de la vârsta de 1 an. Datorită ambiției și tenacității sale a reușit să părăsească sistemul public rezidențial pentru a începe o viață nouă la Asociația ProAct Suport, organizație ce asigură servicii de incluziune socială, promovează dezinstituționalizarea și o incluziune autentică a persoanelor adulte cu dizabilități.

Silviu s-a născut în 1996 în Turnu Măgurele, jud. Teleorman, fiind abandonat de părinți la vârsta de 1 an. Astfel, Silviu a ajuns în Centrul de Plasament nr. 1 din Alexandria. Ulterior, s-a aflat în grija unui asistent maternal, urmând să fie rezident în mai multe centre rezidențiale de pe raza județului.

În anul 2015 a fost transferat, prin dispoziția Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, la Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni.

Dorința cea mai mare a acestui tânăr este să se integreze în comunitate, să devină independent și să își finalizeze studiile pentru a avea ulterior un loc de muncă. De aceea, la câteva luni după ce a ajuns la Olteni, a aflat despre cei de la ProAct Suport și a fost pentru câteva zile în vizită să vadă ce ar presupune viața de acolo. De atunci, Silviu a făcut toate demersurile pentru se transfera, a înaintat cereri către șeful de centru, către DGASPC, însă fără niciun rezultat.

Ulterior preluării cazului de către Centrul de Resurse Juridice, în primăvara anului 2017, au mai trecut 6 luni până i-a fost aprobat transferul la ProAct, în noiembrie 2017, Silviu valorificându-și astfel libertatea de a-și alege reședința și de a trăi în comunitate, drepturi prevăzute de Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de statul român prin legea 221/2010.

Astăzi, Silviu învață să se autogospodărească, își formează deprinderile traiului în comunitate și își vede împlinit unul din visuri, acela de a merge câteva ore pe zi la un service auto învățând cele necesare pentru a deveni mecanic auto.