Plângere penală în cazul copiilor abuzați fizic și emoțional în Centrul de plasament din Oradea

Centrul de Resurse Juridice îşi manifestă îngrijorarea cu privire la tratamentele aplicate copiilor cu probleme psihosociale dintr-un centru de plasament din Oradea şi a solicitat în scris, vineri, 25 octombrie a.c., intervenţia de urgenţă a Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Consiliului Județean Bihor.

Citiţi AICI plângerea penală depusă de CRJ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea

Citiţi AICI sesizarea trimisă de CRJ Consiliului Judeţean Bihor 

Citiţi AICI sesizarea trimisă de CRJ Avocatului Poporului 

Citiţi AICI sesizarea trimisă de CRJ Ministerului Muncii

Astfel, în imaginile prezentate într-un reportaj tv în seara zilei de joi, 24 octombrie 2013, doi copii descriu violenţele fizice și ameninţările la care au fost supuşi:

“Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îşi strivea degetul”.

“Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine”, este declaraţia altei victime..

Un angajat confirmă faptele sesizate de copii, afirmând că sunt cunoscute de întreg personalul din instituţie. Sesizările copiilor au ajuns la asistenţii sociali din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Bihor (DGASPC Bihor). Şeful de centru a primit un avertisment şi şi-a prezentat demisia. Directorul DGASPC Bihor afirmă că plângerile copiilor nu se confirmă în urma anchetei interne.

CRJ cere procurorilor să se autosesizeze în acest caz și să apere interesele copiilor abuzați, potrivit articolului 63, lit. g, din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

De zece ani, CRJ atrage atenţia că, atât timp cât România va continua să trateze în mod diferit copii cu dizabilităţi (aproape 9.000 în prezent), instituţionalizându-i fără a asigura garanţii eficiente de protecţie a acestor copii, control adecvat şi monitorizare independentă, abuzurile se vor repeta la nesfârşit, încălcându-se astfel prevederile Convenţiei şi lăsând fără apărare mii de copii cu dizabilităţi instituţionalizaţi.

La aproape trei ani de la ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, statul român continuă să nu identifice calea potrivită pentru protejarea adecvată a copiilor împotriva abuzurilor exercitate în instituţiile sociale, educative şi medicale.

Cum s-a ajuns aici?

1.                        Persoana responsabilă de îngrijirea şi supravegherea copilului este aceeaşi persoană cu tutorele /reprezentantul legal, care în situaţii de sesizare a unui abuz ar trebui să reprezinte copilul.

2.                        Instituţionalizarea excesivă a copiilor cu dizabilităţi în baza art. 60. Alin. 2 al Legii nr. 272/2004 şi lipsa de servicii de recuperare şi abilitare cu personal specializat şi în mediul cel mai puţin restrictiv.

3.                        Intervenţie neadecvată a DGASPC în cazul copilului cu dizabilităţi abuzat într-o instituţie – dacă copilul ar fi fost victima relelor tratamente în familie, ar fi fost scos din mediu, poliţia şi parchetul ar fi fost sesizate şi judecătorul în urma audierii copilului ar fi putut adopta o  măsură de protecţie specială.

4.                        Intervenţie insuficientă din partea instituţiilor de protecţie a copilului abuzat – procurorii au obligaţia să se autosesizeze atunci când un minor este abuzat.

5.                        Amânarea de către statul român, în două rânduri, 2009, 2012, a înfiinţării unui Mecanism Naţional Independent de Prevenire a Tratamentelor Rele, Inumane şi Degradante în instituţiile sociale şi medicale.

6.                        Lipsa unor ajustări procedurale, adecvate vârstei şi gradului de dizabilitate, pentru facilitarea accesului la justiţie al copiilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi, atât în etapele de investigaţie, cât şi în alte etape preliminare.

7.                        Copii cu dizabilităţi nu sunt educaţi pentru a evita, recunoaşte şi raporta cazurile de violenţă şi abuz asupra lor.

CRJ atrage atenţia că abuzurile (art. 89 alin. 1 Legea nr. 272/2004) aplicate copiilor cu probleme psihosociale închişi în instituţii (privaţi de libertate în accepţiunea Protocolului Opţional la Convenţia împotriva Torturii, Tratamentelor Inumane şi Degradande), constituie o gravă încălcare a Legii 272/2004 şi a tratatelor internaţionale şi că statul român prin instituţiile de la nivel local şi central este responsabil de prevenirea şi sancţionarea oricărui comportament care poate afecta dezvoltarea copiilor.

CRJ aşteaptă răspuns din partea instituţiilor şi autorităţilor responsabile, sesizate în data de 25 octombrie 2013 (ataşate acestui comunicat).

CRJ își arată disponibilitatea de a oferi sprijin autorităților pentru prevenirea situațiilor de abuz la adresa copiilor din insituții. De asemenea, CRJ este dispus să ofere asistență în vederea accesului la justiție al copiilor cu dizabilități abuzați în instituție.

CRJ a efectuat peste 200 de vizite de monitorizare în ultimii 10 ani şi a raportat anual încălcari ale drepturilor copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi. Detalii puteți găși AICIAICI și AICI.

Într-una din aceste vizite, CRJ l-a descoperit pe Valentin Câmpeanu, un tânăr de 18 ani, infectat cu HIV, care a ajuns în mod abuziv la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare în februarie 2004, direct dintr-un orfelinat, iar în câteva zile s-a stins din viaţă pentru că angajaţii instituţiei au refuzat să-l atingă.

Cazul acestui tânăr se află acum în faza deliberărilor la Marea Cameră a CEDO. Dacă CEDO va admite cauza, atunci toate organizaţiile neguvernamentale de apărare a drepturilor omului se vor putea adresa instanţelor în numele unor persoane cu dizabilităţi, în absenţa unei autorizaţii specifice.

În prezent, CRJ este partener în două proiecte internationale, finanţate de Comisia Europeană, pentru observarea modului în care sunt respectate drepturile copiilor cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale instituţionalizaţi şi pentru a cerceta modul în care copiilor cu dizabilităţi mintale li se asigură accesul la justiţie. Detalii despre proiecte, găsiți AICI și AICI.

Persoană de contact: Georgiana Pascu, managerul programului Pledoarie pentru Demnitate, telefon: 0729 88 11 59, 021 212 06 90 sau e-mail: gpascu@crj.ro.

Demersul CRJ, relatat în presă:

Pro TV – Anchetă urgentă cerută la centrul de plasament din Oradea, după imaginile prezentate la Ştirile ProTV

ŞtiriONG.ro: CRJ constată grave abuzuri la adresa minorilor din centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea

Mediafax: Autorităţile vor face o anchetă la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuţi

Select News: Centrul de Resurse Juridice cere intervenția “de urgență” în cazul copiilor abuzați într-un centru de plasament din Oradea

Radiogrado: CRJ cere Parchetului și autorităţilor publice locale şi centrale să asigure protecție copiilor abuzați fizic și emoțional într-un centru de plasament din Oradea

Agerpres: CRJ cere Parchetului și autorităților publice locale și centrale să asigure protecție copiilor abuzați fizic și emoțional într-un centru de plasament din Oradea

Reporterntv: Anchetă la un centru de plasament din Oradea, unde copiii spun că sunt bătuți