Raport monitorizare Centrul de Plasament Plopeni, Prahova

 

05.11.2014

Raport monitorizare Centrul de Plasament Plopeni, Prahova

15.01.2015

Răspuns raport Șef Centru Plopeni, Prahova

09.03.2015

Răspuns DGASPC Prahova

12.12.2014

Informare monitorizare Plopeni DGASPC Prahova


Informaţii generale:

Centrul de plasament Plopeni din jud. Prahova are o capacitate de 60 de locuri, din care 57 sunt ocupate de persoane cu vârste între 14 şi 23 de ani. În primele luni ale anului școlar, se depășește numărul locurilor disponibile, dar ulterior mulți se retrag.

Centrul de Plasament Plopeni se află în planul al doilea de clădiri pe a doua din principalele străzi ale oraşului Plopeni, intrarea sa fiind străjuită de o poartă masivă rulantă, păzită de un bodyguard. În aceeaşi clădire cu Centrul, la etajul 2 se află Şcoala Profesională Specială Plopeni.

Cele mai importante observaţii din vizita de monitorizare CRJ:

  •  Plasamentul copiilor care au asistent maternal în Centru din motive financiare
Studiind o serie de Hotărâri montorii C.R.J au putut constata că instanța de judecată a audiat copilul în cauză, fără a-l fi ascultat, schimbându-se măsura plasamentului de la asistent maternal în Centru.Dl. Șef Centru a menționat că aceste decizii se iau din lipsa fondurilor și că este mai puțin costisitoare plasarea în Centru față de menținerea măsurii la un asistent maternal. (Extras din Raport)
  •  Aspecte problemative privind condiţiile de viaţă
La intrare, pe holurile Centrului, monitorii C.R.J. au remarcat lumina slabă, spațiul neaerisit, mirosul de mobilier vechi, urină şi clor/dezinfectant.
În fiecare dormitor există noptiere şi dulapuri de haine, în mare parte goale cu uşi rupte, sau deteriorate astfel încât nu nu se mai puteau închide.
La momentul vizitei, parterul şi etajul 1 erau curate, la etajul al 3-lea una din femeile de serviciu ştergea pardoseala. Grupurile sanitare, mochetele precum şi întreg mobilierul erau într-o stare avansată de deteriorare.
La momentul vizitei, afară erau 10-15 grade, dar căldura nu era pornită. Încăperile fiind reci, beneficiarii îmbrăcaţi cu haine groase, s-au plâns de temperaturile scăzute şi pe timpul nopţii.

Hârtia igienică, conform declaraţiilor tinerilor cu care au discutat monitorii C.R.J. este porţionată în aşa fel încât beneficiarii primesc o fâşie la 2-3 săptămâni. Între timp, cei care nu au hârtie, împrumută de la cei care mai au posibilitatea de a-şi cumpăra, fie utilizează foile de caiet sau ziare. (Extrase din Raport)

  •  Viaţa în Centru se desfăşoară într-o atmosferă de control, inclusiv prin pedepse fizice
De menţionat că fiecare tânăr avea locul propriu fixat la masă, fără a avea voie să şi-l schimbe, pentru că astfel personalul „ar putea pierde evidenţa numărătorii”.
La o discuţie ulterioară, beneficiarii au declarat că în mod frecvent pedagogii şi unii instructori de educaţie aplică „legea pumnului,” de regulă în zona abdominală pentru a nu lăsa urme. Ulterior, monitorii au ascultat mărturiile mai multor tineri aflând de la aceștia că în ziua vizitei unul dintre beneficiari fusese lovit cu pumnii în abdomen de către un pedagog. (Extrase din Raport)
  • Copiii şi tinerii s-au plâns monitorilor CRJ de abuzuri fizice din partea personalului
Câtiva beneficiari au declarat separat și în prezența separata a unor monitori C.R.J. că există un membru al personalului din Centrul de plasament care îi bate. Toți tinerii care au făcut această declarație au indicat aceeași persoană. (Extras din Raport)
Unul dintre ei, fiind încurajat de colegi să povestească cum aceasta l-a legat cu mâinile la spate și l-a bătut până nu a mai putut cu un baston de cauciuc, a menționat că „m-a legat cu mâinile la spate și m-a bătut cu bastonul acela negru.” (Extras din Raport)
Unul dintre pedagogii Școlii a fost identificat, din spusele TUTUROR beneficiarilor cu care au discutat monitorii ca fiind extrem de agresiv fizic și verbal cu ei. Acesta, îi lovește mereu, iar cel mai adesea îi cheamă într-o clasă goală și îi bate acolo cu pumnii în burtă „ca să nu putem să demonstrăm că ne-a bătut”. Alt beneficiar era plin de vânătăi recente pe picioare și spunea că pedagogul mai obișnuiește „să ne dea cu șutul în fund și e tare dureros”. (Extras din Raport)
— multe alte relatări pvirind abuzurile se regăsesc în Raport, începând cu pagina 20.
  • Ieşirea în comunitate este foarte limitată
Beneficiarii cu care au discutat monitorii C.R.J.(…) s-au arătat nemulțumiți și de programul de ieșire – in 45 de minute nu au timp pentru mai nimic în afara Centrului. (…) Trecerea la invoiri de maxim 45 minute o singură dată împiedică in opinia celor doi șefi de instituție părăsirea orașului. În plus, în opinia acestor domni tinerii nu au ce face în oraș mai mult de 45 de minute odată, întrucât orașul este mic și nu oferă multe oportunități. (Extras din Raport)
  • Nu există proceduri scrise privind plângerile, în ciuda abuzurilor care sunt cunoscute de către conducere
Există o cutie neîncuiată pe holul de la intrarea din instituție și care nu conține nicio plângere. Există caietul de “Sugestii și Reclamații” dar acesta este agățat pe peretele din cabinetul asistentului social. Erau trecute câteva plângeri dar extrem de vechi.
Deși, ambii șefi știau că pedagogul îi bate în mod repetat pe beneficiari, niciunul nu a intervenit. Beneficiarii au menționat că au fost bătuți în prezența directorului Școlii și că acesta îl susține pe pedagogul agresiv și îi ceartă tot pe ei motiv pentru care beneficiarii preferă să nu se plângă acestuia. Nu au fost mențiuni ale beneficiarilor că s-ar fi plâns și șefului de Centru și că acesta n-ar fi făcut nimic. Întrebați de ce nu i-au spus, răspunsul majorității a fost că nu au încredere în personalul acestor instituții și că le este frică să vorbească despre aceste abuzuri ca să nu aibă probleme și mai mari. (Extrase din Raport)
  • Fetele din centru s-au plâns de abuzuri sexuale
Mai multe beneficiare au declarat că uneori băieţii intră peste fete şi le „iau pe sus”, ajungându-se și la contact sexual neagreat de acestea motiv pentru care, de frică, iau toate anticoncepționale chiar dacă nu au un prieten. (Extras din Raport)