Raport monitorizare Centrul de recuperare a copilului cu handicap grav Galata, Iași

26.11.2014

Raport monitorizare Centrul de recuperare a copilului cu handicap grav Galata, Iași

27.02.2015

Răspuns DGASPC Iași

04.02.2015

Informare monitorizare către DGASPC Iași

 


Informaţii generale:

Centrul de Recuperare a Copilului cu Handicap Sever Galata se află în municipiul Iaşi, pe str. Azilului nr. 1. Centrul are o capacitate de 60 de locuri, iar la data vizitei de monitorizare CRJ exista o supraaglomerare deoarece în clădire locuiau 72 de copii şi tineri cu vârste între 5 şi 22 de ani.

Clădirea Centrului a fost construită în anul 2003 de către Fundaţia SERA România care a investit aproximativ 300.000 euro. Centrul ar urma să fie modernizat, după ce Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat câştigarea unui proiect depus în cadrul Programului Operaţional Regional.

Cele mai importante observaţii din vizita de monitorizare CRJ:

  • Supraaglomerarea
[dropcap]P[/dropcap]ersonalul cu care monitorii au discutat a afirmat că centrul este supraaglomerat, în sensul că uneori trebuie să stea câte 2 persoane în acelaşi pat. Unul dintre motivele care stau la baza acestei situaţii se referă la lipsa de locuri în centrele pentru adulţi şi insuccesul integrării în familie. (Extras din Raport)

  • Discriminarea în accesul la educaţie

(…) este abuzată de colegi, de profesori, dar și de părinții copiilor care fac demersuri pentru a înlătura fetița din clasa în care învață în prezent. (…) Unii profesori aduc injurii acestor copii. Personalul din centru a afirmat că a făcut demersuri să se plângă de acest comportament al cadrelor didactice (…)  însă nu au avut niciun succes. (Extras din Raport)

  • Copiii sunt singuri în sistemul de justiţie

[dropcap]M[/dropcap]inorul adus în faţa judecătorului nu are o persoană de suport, ci este singur cu reprezentantul DGASPC şi judecătorul. În aceste condiţii ne temem că se creează un risc foarte crescut ca minorul să nu îşi poată exprima opinia proprie, aflându-se în faţa unor străini cu care nu a avut contact şi în care nu ar putea avea încredere. Mai mult, monitorii CRJ consideră problematică lăsarea la latitudinea centrului decizia privind asistarea psihologului. (Extras din Raport)