Raport monitorizare Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, Alba

21.11.2014

Raport monitorizare Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, Alba

04.02.2015

Informare monitorizare către DGASPC Alba

23.02.2015

Răspuns DGASPC Alba


Informaţii generale:

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) vizitat de monitorii CRJ se află în localitatea Galda de Jos, jud. Alba. Centrul are o capacitate de 352 de locuri, din care 299 de persoane erau efectiv prezente la momentul vizitei CRJ. În Centru locuiesc persoane cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani.

CRRN Galda de Jos are trei corpuri de clădire. Corpurile B şi C au fost retrocedate (este vorba desppre un vechi conac şi anexele acestuia) în vreme ce corpul A adăposteşte majoritatea beneficiarilor (clădirea principală) structurată in parter şi trei etaje. Pentru corpurile retrocedate (B şi C) se plăteşte o chirie lunară de 8100 lei. CRRN este împărţit în 6 secţii, în funcţie de sex şi tipurile de dizabilităţi ale persoanelor.

Cele mai importante observaţii din vizita de monitorizare CRJ:

  •  Aspecte problematice privind punerea sub interdicţie
Un singur beneficiar are drept tutore o persoană din afara familiei. Pentru această persoană pusă sub interdicţie printr-o sentinţă civilă din mai 2014 a Judecătoriei Aiud se dispune „Numeşte Primăria Teiuş, cu sediul în Teius….. în calitate de tutore al intimatei ……….”. Este singurul caz cunoscut în care o instituţie publică este numită tutore cu toate că tutela este o sarcină personală.
În cadrul vizitei am întâlnit un beneficiar, medic pediatru diagnosticat cu schizofrenie care se afla în cadrul centrului de peste 10 ani. Acesta era pus sub interdicţie de peste 14 ani iar bunurile sale (mai multe proprietăţi imobiliare) erau administrate de către tutorele său o mătuşă. (…) Beneficiarul nu are acces la consultanţă juridică şi servicii specializate independente care să îi ofere posibilitatea să se bucure de bunurile sale şi să obţină scoaterea de sub interdicţie. (Extrase din Raport)
  • Decesele survenite în CRRN nu sunt tratate ca suspecte, iar autorităţile nu încurajează semnalarea acestora
Decese în anul 2013 –15 persoane, dintre care 11 în centru, 4 persoane în spitale (alba Iulia și Cluj Napoca);
Decese în anul 2014 –15 persoane, dintre care 8 în centru, 7 persoane Spitalul Județean Alba
Decesul se constată de către medicul de familie din cadrul centrului. Nu s-a solicitat intervenţia medicului legist decât dacă a fost vorba despre asfixie mecanică cu bol alimentar. Au existat consultări cu repre zentanţii de la Medicină Legală (dr. Vieru) şi cu cei de la Poliţie. Aceştia le-au comunicat că dacă nu este vorba despre moarte violentă sau suspectă nu tb anunţaţi. „dacă sunt siguri de moarte nu trebuie să îi încarce cu acestea”. În ceea ce priveşte con siderarea morţii ca fiind suspectă dacă se petrece în cadrul unui centru, personalul medical al CRRN ne-a spus că din câte au ei cunoştinţe aceasta se întâmplă doar în cadrul spitalelor. (Extrase din Raport)
  • Registrul pentru plângeri este doar formal
Pentru  sesizări  sau  reclamații  există  un  registru  (la  parterul  corpului  principal). Registrul nu conţine nicio însemnare şi, conform declaraţiilor personalului, nu a fost utilizat niciodată. Registrul a fost înfiinţat în 2006. (Extras din Raport)
  • Condiţii inadecvate pentru igiena personală

Secția V – Baia se face undeva în afara secției. Unul dintre beneficiari descrie cum anume se face baia ”păi te săpunezi si vine cineva si te clătește cu furtunul”, personalul nici nu infirmă, nici nu confirmă această informație. Baia are 4 dușuri, 2 vase de wc. Igiena grupurilor sanitare variază în funcţie de secţii. Unele sunt curate şi renovate altele nu. (Extras din Raport)

  • Accesul în afara clădirii este strict limitat
În general, începând cu data de 20 septembrie, persoanele internate nu mai primesc permisiunea de a ieşi în curte din cauza riscului de îmbolnăvire. În mod excepţional, datorită faptului că vremea a permis acest lucru, anul acesta accesul în curte a fost permis până la data de 10 noiembrie. (Extras din Raport)
  • Unele persoanele cu dizabilităţi din CRRN muncesc informal şi nu sunt remunerate
Există un grup de aproximativ 10 beneficiari care muncesc pentru întreţinerea unui mic parc din Galda de Jos. De asemenea aceştia se ocupă şi de cimitirul unde sunt îngropaţi beneficiarii din cadrul Centrului. Nu am pri mit informaţii cu privire la modul în care sun selectaţi beneficiarii. Aceştia nu sunt remuneraţi pentru activitatea lor. (Extras din Raport)