Raport monitorizare Centrul rezidențial pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice Casa Primăverii, Ceuaşu de Câmpie, Mureș

07.11.2014

Raport monitorizare Centrul rezidențial pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice Casa Primăverii, Ceuaşu de Câmpie, Mureș

14.01.2015

Raspuns raport DGASPC Mureș

12.12.2014

Informare monitorizare DGASPC Mureș


Informaţii generale:

Centrul Casa Primăverii, alături de alte 3 centre similare din localitatea Ceuaşu de Câmpie şi alte 4 (sau 5) din Tîrgu Mureş, aparţine serviciului Centre rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuropsihiatrice (CRCDN) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş. CRCDN Casa Primăverii este format dintr-o casă şi curte situate în Ceuaşu de Câmpie, strada Primăriei nr. 417. Accesul se face pe o stradă în pantă, neasfaltată.
Casa Primăverii are o capacitate de 12 locuri şi găzduieşte 12 copii cu dizabilităţi, cu vârste între 5 şi 14 ani.

Cele mai importante observaţii din vizita de monitorizare CRJ:

  •  Este probabil ca minorii din Casă să îşi continue viaţa tot în mediul instituţional
După împlinirea vârstei de 18 ani copiii vor părăsi CRCDN şi vor fi transferaţi la un centru pentru adulţi (probabil din Luduş, aşa cum s-a întâmplat deja).
  •  Transferul minorilor dintr-o Casă în alta
Monitorilor le-a atras atenția cazul unui băiat născut în anul 2001 care fusese transferat în anul 2009 de la Casa nr. 43 din sat. Personalul a precizat că transferul băiatului a avut loc deoarece în Casa nr. 43 erau copii prea mari. Pe de altă parte, atunci când am confruntat personalul din Casa nr. 43 cu această informaţie ni s-a răspuns că motivul cunoscut de ei privind transferul băiatului era altul, şi anume că un copil din Casa nr. 417 nu avea cu cine să se joace. În orice caz, aceştia din urmă au menţionat că nu au fost implicaţi în decizia de transfer şi că băiatul respectiv a petrecut mai puţin de 1 an în Casa lor. Monitorii CRJ atrag atenţia că detaliile acestui transfer ridică mari semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor copilului, mai ales că există informaţii contradictorii din partea personalului celor două case.
În ce priveşte reprezentantul legal al copiilor, instanţele au conţinut dispoziţii similare. Astfel, într-una din sentinţele civile ale Tribunalului Mureş se preciza ca drepturile şi obligaţiile părinteşti în privinţa bunurilor copilului să fie exercitate de Preşedintele Consiliului Judeţean.Mureş, iar drepturile şi obligaţiile părinteşti în privinţa persoanei copilului să fie exercitate de şeful serviciului CRCDN Ceuaşu de Câmpie. În alte sentinţe civile se dispunea măsura de plasament la Casa din Ceuaşu de Câmpie, fără a se preciza numărul acesteia (în condiţiile n care în localitate sunt 4 astfel de Case).
  • Unul din copiii care nu se pot deplasa îşi petrece majoritatea timpului în pat
Într-unul dintre dormitoare există şi un pătuţ de lemn cu protecţie (gratii din lemn) în care, la momentul vizitei, stătea unul dintre copii, B.V. Acesta este diagnosticat cu tetrapareză spastică formă severă, retard sever în dezvoltarea motorie şi psihică, microcefalie, epilepsie latentă. Conform declaraţiilor personalului, B.V. îşi petrece majoritatea timpului în pat dar din când în când, atunci când programul zilnic şi condiţiile meteo permit, este luat în braţe şi dus afară pe o canapea, sub supraveghere.