Conferință: Reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracţiuni se va decide în Parlament

Pe 3 iunie 2015, Centrul  de Resurse Juridice a organizat conferinţa „Reutilizarea socială în România: modele, bune practici şi alternative de reglementare”.

În cadrul conferinţei, au fost prezentate bunele practici dezvoltate în Italia şi SUA în materia reutilizării bunurilor confiscate din infracţiuni.

În SUA, fostul procuror general Eric Holder a iniţiat „Operaţiunea Bunăvoinţă” ca un mod de a demonstra că de bunurile confiscate trebuie să beneficieze cetăţenii şi comunităţile. Astfel, bunurile confiscate sunt atribuite cu titlu gratuit, pentru a sprijini programele comunitare ale autorităţilor locale şi ale organizaţiilor neguvernamentale în domeniul consumului şi dependenţei de droguri, educaţiei, prevenirii criminalităţii, formarării profesionale etc.

Judectorul Guglielmo Muntoni şi administratorul judiciar Luca D’Amore au explicat legislaţia din Italia şi modul în care bunurile imobile confiscate de la grupările de criminalitate organizată sunt utilizate în mod direct de către autorităţile publice locale pentru scopuri sociale sau sunt concesionate către asociaţii, cooperative, organizaţii non-profit de utilitate publică. Daniela Irrera de la Universitatea din Catania a prezentat modul în care universităţile şi societatea civilă din Italia cooperează pentru reutilizarea bunurilor confiscate de la mafie.

Davide Guidi, expert în administrarea bunurilor sechestrate şi confiscate, a explicat modul în care Tribunalul din Roma gestionează baza de date privind bunurile sechestrate şi confiscate. Această bază de date a fost construită intern de către specialiştii Tribunalului, existând disponibilitate din partea părţii italiene pentru transmiterea gratuită a programului informatic autorităţilor din România.

Lansarea studiului: „Analiza fezabilităţii reutilizării în scopuri sociale a bunurilor confiscate”

În cadrul conferinţei a fost lansat studiul „Analiza fezabilităţii reutilizării în scopuri sociale a bunurilor confiscate” ce cuprinde argumente pentru introducerea în România a acestei modalităţi de valorificare a bunurilor confiscate. Studiul arată că principalele infracţiuni din care rezultă „produse infracţionale” sunt evaziunea fiscală, corupţia şi traficul de fiinţe umane. Toate aceste infracţiuni secătuiesc de resurse comunităţile, inhibă potenţialul de dezvoltare locală şi conduc la sărăcie.

Deşi, pe locul 1la numărul de dosare finalizate cu confiscarea produselor infracţiunii se află cele privind traficul de droguri (32% din total dosare), valoarea produselor infracţionale confiscate din trafic de droguri nu este semnificativă. Astfel, există un potenţial de creştere a bunurilor confiscate din trafic de droguri.

Analiza - Reutilizarea sociala
Valoarea confiscărilor dispuse (lei)

Instanţele de judecată confiscă în principal imobile, sume de bani şi autoturisme, toate cele trei categorii fiind potrivite pentru reutilizare socială sau instituţională. Studiul arată că aprope o treime din autoturismele confiscate în anul 2014 au fost transferate cu titlu gratuit Ministerului Afacerilor Interne.

Studiul analizează două variante de reutilizare socială a bunurilor confiscate – una minimală şi una maximală –, luând în considerare criterii precum fezabilitate procedurală, eficiență, eficacitatea şi impactul social. Studiul recomandă includerea organizaţiilor neguvernamentale care furnizează servicii sociale în categoria beneficiarilor direcţi ai transferului cu titlu gratuit a bunurilor imobile confiscate din infracţiuni, precum şi ca potenţiali beneficiari ai proiectelor finanţate din sumele de bani confiscate.

Concluzii

Coaliţia „Iniţiativa pentru reutilizare” va continua la nivelul Parlamentului demersurile de îmbunătăţire a cadrului legislativ prin elaborarea unei propuneri de politici publice şi a unui proiect de lege privind reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracţiuni. Aceste demersuri vor avea loc întrucât Guvernului României nu şi-a asumat promovarea legislativă a reutilizării sociale a bunurilor confiscate din infracţiuni în cadrul proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, iar Avocatul Poporului, la solicitarea CRJ, a ridicat, în data de 29 mai 2015, excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/15.04.2015 privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate.

Prin recentul proiect de lege privind Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate, Guvernul şi-a asumat transparenţa bunurilor imobile confiscate, urmând să publice pe pagina de Internet a Agenţiei fotografii şi date despre aceste bunuri, conform reprezentantului Ministerului Justiţiei, participant la conferinţă.

Evenimentul face parte din proiectul „Reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor confiscate”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

Contact:

Radu Nicolae

Coordonator programe

Centrul de Resurse Juridice

Tel: 0720 535 029

DSC_0044DSC_0032DSC_0026DSC_0042  DSC_0037DSC_0004