Schimb de bune practici și informații pentru cadrele didactice

Peste 40 de cadre didactice din București și județul Ilfov au participat între 29 octombrie și 3 noiembrie la două sesiuni de follow-up organizate în cadrul proiectului „Calitate în educație prin mediere și practici restaurative”. Cu această ocazie directori, membri ai Consiliilor de Administrație și consilieri școlari din cele 12 unități de învățământ din cadrul reței pilot, au avut posibilitatea să facă schimb de bune practici și de informații cu privire la aplicarea medierii și practicilor restaurative în unitățile de învățământ, la soluționarea unor situații conflictuale cu ajutorul acestor metode.

Activitățile au fost facilitate de doi experți formatori din Marea Britanie, Belinda Hopkins și Caroline Newton, ambele având o vastă experiență în domeniul educațional și în aria promovării abordărilor restaurative pentru crearea unui climat pozitiv și a unei culturi nonviolente în unitățile de învățământ.

Cum abordăm situațiile conflictuale dintr-o perspectivă restaurativă? Cum putem promova și cum putem aplica mai bine medierea și practicile restaurative în școli?Care sunt provocările care pot să apară pe parcursul ședinței de mediere? Cum poate școala românească să integreze mai bine abordările restaurative în cadrul instituțional? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care participanții împreună cu experții, au găsit o varietate de răspunsuri pe parcursul celor două sesiuni de follow-up.

Activitățile au fost apreciate pentru utilitate și pentru nivelul ridicat de aplicabilitate, participanții considerând că autoritățile de la nivel central și local ar trebui să găsească soluții pentru extinderea aplicării acestor abordări restaurative în școlile din România.

 

Evenimentele au avut loc în cadrul proiectului „Calitate în educaţie prin mediere şi practici restaurative”, implementat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în parteneriat cu  Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, conform contractului de finanţare POSDRU/17/1.1/G/37259.