Scrisoare către Curtea Constituţională a României (CCR)

                                                                                                București, 09 august 2012

Stimate Domnule Preşedinte al Curţii Constituţionale,

 

În urma desfăşurării referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, Curtea Constituţională a României (CCR) se află în faţa unei decizii extrem de importante pentru statul de drept şi democraţia din România de aceea vă solicităm dumneavoastră şi celorlalţi judecători ai Curţii să transmiteţi un semnal de corectitudine şi coerenţă.

 

Având în vedere evenimentele din ultima săptămână, şi anume

  1. rectificarea în Monitorul Oficial al României a Hotărârii CCR nr. 3/02.08.2012 prin care se schimbă sensul considerentelor Curţii Constituţionale, considerente de altfel obligatorii la fel ca şi dispozitivul, conform jurisprudenţei acestei Curţi, echivalând în fapt cu o nouă pronunţare în aceeaşi speţă, posibilitate nepermisă de lege, care conduce la invalidarea de către Curte a propriei hotărâri şi respectiv la o re-pronunţare;
  2. comunicatul Parchetului General din 08.08.2012 prin care se confirmă realizarea de acte premergătoare vizând „săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, în raport cu adresa transmisă de către Curtea Constituţională […] Guvernului României”. Din comunicat nu reiese însă şi iniţierea unei anchete penale cu privire la modificarea nelegală a considerentelor Hotărârii CCR nr. 3/02.08.2012;
  3. îngrijorările transmise de preşedintele Comisiei europene pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia), pecum presiunile publice şi nepublice la care este supusă Curtea Constituţională;

 

Organizaţiile neguvernamentale semnatare, prin acestă scrisoare deschisă, vă adresează următoarele solicitări:

  1. Convocarea de urgenţă a plenului Curţii Constituţionale pentru lămurirea sensului solicitărilor adresate de Curte Guvernului României pentru ca, la data de 31 august 2012, Curtea Constituţională să aibă la dispoziţie toate datele şi informaţiile de care are nevoie pentru a lua o decizie.
  2. Informarea opiniei publice cu privire la procedura prin care Curtea Constituţională decide asupra modificării conţinutului şi sensului unei decizii (hotărâri judecătoreşti) deja publicate în Monitorul Oficial al României, nefiind vorba de o eroare materială  întrucât eroarea materială constă într-o greşeală care nu afectează cu nimic substanţa respectivei hotărâri.
  3. Publicarea, în temeiul principiului transparenţei şi integrităţii, în copie, a Hotărârii nr. 3/02.08.2012, aşa cum a fost această semnată de către toţi judecătorii CCR care au participat la şedinţa din 02.08.2012.

 

Suntem depin convinşi că lămurirea acestor aspecte va conduce la consolidarea încrederii publice în Curtea Constituţională, garantul supremaţiei Constituţiei.

 

 

Cu deosebită considerație,

Centrul de Resurse Juridice , Georgiana Iorgulescu, Director Executiv

Asociaţia Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, Preşedinte