Seminar „Accesul la justiție al copiilor cu dizabilități mintale instituționalizați”

În perioada 27-28 aprilie 2015, Centrul de Resurse Juridice a organizat, la Hotelul Minerva din București, seminarul „Accesul la justiție al copiilor cu dizabilități mintale instituționalizați”. Audiența a fost formată din judecători, procurori, reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) și ai Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) din județele Prahova, Vâlcea, Sibiu, Brașov și din București – o premieră, din perspectiva faptului că am reușit să aducem la aceeași masă oameni cu profesii diferite, dar parte a unui sistem ce trebuie să colaboreze instituțional în chestiunea instituționalizării copiilor cu dizabilități intelectuale şi/sau cu probleme de sănătate mintală.

În prima zi a seminarului am prezentat concluziile vizitelor de monitorizare a instituţiilor în care se află copii cu dizabilităţi mintale și am semnalat principalele probleme identificate. Apoi am discutat cele mai importante aspecte ale hotărârii CEDO în cazul Centrul de Resurse Juridice pentru Valentin Câmpeanu vs. România și, împreună cu psihologi și psihiatri, am abordat problematica complexă a dizabilitatății şi copilăriei, a tulburărilor de comportament și a comunicării cu copilul cu dizabilităţi mintale instituționalizat. De asemenea, am invitat-o pe dna Cerasela Predescu director executiv la Asociația Pro ACT Suport, un ONG care oferă servicii de integrare socială, să le vorbească invitaților despre viaţa în comunitate vs. instituționalizare.

A doua zi, invitata noastră, dna Mădălina Turza, directoare executivă la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, a vorbit audienței despre cum ajung să fie instituționalizați cei cu dizabilități mintale pe motiv de acces la educaţie și ce înseamnă educația specială în România. În încheiere, am prezentat studii de caz din materia dreptului civil și penal din prisma principiului interesului superior al copilului şi al celui mai puţin restrictiv mediu în educaţie, pe baza hotărârilor judecătorești de plasament obținute de CRJ.

Puteți urmări pe pagina de facebook CRJ cele mai importante declarații și momente din timpul seminarului.

 

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Accesul la justiţie al copiilor cu dizabilităţi mintale”.