Strategia de apărare a României redefineşte limitele Constituţiei şi instituie discriminarea între cetăţeni

Centrul de Resurse Juridice atrage atenţia asupra caracterului profund nedemocratic al Strategiei Naţionale de Apărare adoptate în şedinţa CSAT de marţi 22 iunie, 2010.
Dincolo de atacul fără precedent la adresa libertăţii presei şi prin urmare la adresa democraţiei reprezentat de identificarea activităţilor presei drept una dintre vulnerabilităţile de securitate ale Romaniei, Strategia redefineşte relaţia dintre cetăţean şi stat în afara Constituţiei României. Plecând de la prevederi constituţionale, Strategia introduce noi obligaţii pentru cetăţenii români, dar şi discriminări între aceştia.
Cităm paragraful esenţial: “Interesele naţionale sunt caracterul naţional al statului, suveranitatea şi independenţa, unitatea şi indivizibilitatea sa. De asemenea, considerăm interese naţionale, prin importanţa lor pentru ţară, forma republicană de guvernământ, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială, româna. Apărarea intereselor naţionale este considerată a fi obligaţia fiecărui cetăţean al României”
Constatăm, în primul rând, că românii nu mai au, conform Constituţiei doar obligaţia de a-şi plăti taxele şi de a respecta legea, ci şi pe acela de a apăra interesele naţionale aşa cum sunt ele definite de guvernarea politică a ţării. Constatăm în al doilea rând că formularea constituţională cu privire la caracterul naţional al statului (care se încadrează în norma de respectare a legii fundamentale, dar permite criticarea democratică a textului constituţional), se transformă într-un imperativ ce implică cetăţeanul român într-o actiune de apărare activă a principiului constituţional, dincolo de litera şi spiritul Constituţiei. În al treilea rând, transformând forma de guvernământ republicană într-un interes naţional al României, pe care, din nou, fiecare cetăţean român este obligat a-l apăra, instituie discriminarea pe criteriul convingerilor politice între cetăţenii români, care pot fi republicani, dar şi regalişti. Discriminarea pe criteriul politic este una dintre principalele caracteristici ale regimurilor totalitare. În al patrulea rând, a considera limba română, limbă oficială, drept obiectiv de interes naţional care trebuie apărat de către fiecare cetăţean, exclude orice opţiune democratică a unor categorii de cetăţeni români pentru existenta unor limbi regionale altele decât limba română cu respectarea textului constituţional şi a instrumentelor de drept internaţional cu privire la drepturile omului la care România este parte.
Centrul de Resurse Jurdice solicită Parlamentului României să nu aprobe această Strategie naţională de apărare a României şi să respinga astfel acest puternic atac la adresa democraţiei în România.
Persoană de contact: Delia Niţă, Manager Program Antidiscriminare, 0729 120 383, 0728 033 480, delia@crj.ro