UNDE SUNT BANII EUROPENI PENTRU DEZINSTITUȚIONALIZAREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI?

De luni de zile Centrul de Resurse Juridice (CRJ) colectează informații despre cât și cum cheltuie România banii europeni destinați dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități din marile centre din țară. Am bătut la multe uși în aceste luni, inclusiv la cele ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene care  pregătea pentru a trimite la Comisia Europeană direcțiile prioritare pentru Programul Operațional pentru Incluziune și Demnitate Socială (POIDS). POIDS este programul care va asigura guvernului român  alte zeci de milioane de euro și pentru dezinstituționalizarea adulților cu dizabilități, folosind aceeași tipologie de investiții ( construirea de centre mai mici denumite “locuințe protejate” conectate la un centru de zi și reproducerea la o scară mai mică a traiului în centrele rezidențiale fără respectarea dreptului la viață independentă în comunitate a persoanelor cu dizabilități încă instituționalizate). 

Nimic nu o ilustrează mai bine decât cifrele de mai jos, în cazul județelor care au accesat și contractat bani europeni pentru dezinstituționalizare: prețuri cu mult peste standardul maxim de cost pentru locuințe protejate (care, așa cum spuneam, oricum nu pot fi soluția pentru viața independentă!), lucrări întârziate sau chiar inexistente, și totodată, bănuială suprapunerii de finanțări pentru aceleași construcții. Un tablou care pe hârtie dă bine (zeci milioane de euro pentru persoane cu dizabilități!), dar care în fapt și pe teren își dezvăluie detaliile ascunse.

Un caz emblematic pentru felul în care aceste ”investiții” sunt derulate este cazul Călinești, din județul Prahova, documentat de CRJ. Reporterii Inspectorul Pro / ProTV au pornit pe urmele milioanelor de euro care trebuiau, conform datelor obținute de CRJ, să se fi transformat încă de la finalul anului trecut în locuințe pentru rezidenții centrului mamut de la Călinești. În realitate, locul pe care acum trebuiau să existe 5 locuințe protejate și 2 centre de zi este un loc viran, nici urmă de vreo lucrare. Echipa CRJ, a urmărit firul contractelor și a constatat că abia în septembrie a.c. se iniția licitația pentru lucrările de construcție…

Cazul Călinești nu e singurul iar Prahova nu e unicul județ care își propune puțin pe bani mulți și nu realizează, practic, nimic pentru persoanele cu dizabilități. Nici celelalte județe nu stau mai bine – acelea care s-au încumetat să scrie totuși niște proiecte europene… Mai mult, România se pregătește să se angajeze și pe mai departe în practici identice: bani mulți investiți în pereți și pierduți în licitații și contracte ani de zile. Beneficiarii declarați ai acestor fonduri rămân, an după an, tot între zidurile insalubre ale centrelor supraaglomerate din țară.  În așteptarea incluziunii în comunitate, unii ajung să moară acolo în centrele rezidențiale.

CRJ va publica sistematic datele colectate pe județe, proiecte, centre și urmează să reunim aceste date pe o hartă a banilor europeni destinați asigurării unei vieți independente pentru cei care acum stau închiși încă în centrele mamut din țară. 

Mai jos sunt însă câteva exemple care ilustrează, cu cifre, această proastă înțelegere a ceea ce presupune dezinstituționalizarea și sprijinul pentru viață independentă pentru persoanele cu dizabilități din România: 

Se observă cu ușurință o practică la indigo: dezinstituționalizarea pe bani europeni în România înseamnă bani mulți pentru construcții, multe amplasate la marginea sau în exteriorul comunității, forme de segregare mai puțin aglomerate sau mucegăite, dar care nu sunt nici pe departe un pas spre facilitarea accesului la viață independentă. 

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Pascu
manager de program Pledoarie pentru Demnitate / CRJ
georgiana.pascu@crj.ro

________________

Notă: Datele colectate sunt obținute de CRJ prin solicitări de informații în temeiul Legii 544/2001 și din surse publice, deci nu pretind că reprezintă o imagine completă a fondurilor și destinațiilor acestora, decât în limita în care aceste informații au fost accesibile.
Orice preluare a informațiilor și imaginilor va cita obligatoriu sursa: © CRJ, 2021.

________________

Datele sunt colectate de Centrul de Resurse Juridice în cadrul proiectului ”Asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale aflate în situații de risc. Pledoarie pentru dreptul la sănătate şi la viață independentă”, co-finanțate de Open Society Foundations.