Despre viața în comunitate la ”Pacient în România”

Fie că sunt internate în spitale de psihiatrie, fie că sunt instituționalizate în centrele rezidențiale de asistență socială, persoanele cu dizabilități riscă sa fie abuzate emoțional sau fizic, să fie private de libertate în mod arbitrar, sau să le fie încalcată demnitatea.

Apariția înregistrării video de tip pornografic, realizată chiar de una dintre angajatele spitalului de psihiatrie din Tg. Jiu, nu a șocat vreun reprezentant al statului. La fel cum, fără reacție au rămas și imaginile publicate în iarna lui 2017: mai mulți beneficiari ai unui centru rezidențial din comuna Măciuca, județul Vâlcea, erau prezentați dezbrăcati complet și legați cu chingi de paturi de metal, fără saltele sau, tot fără haine, muncind în gospodaria șefului de centru de la acel moment.

Dacă reforma sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități a început să dea semne din vara anului trecut (când ANPD a decis sancționarea din acest an cu 25% a județelor care nu vor accesa fonduri europene pentru trecerea la viața în comunitate), în sistemul de psihiatrie este o liniște monumentală. Spre exemplu, POR Axa 8 – Infrastructură socială și de sănătate – aloca fonduri pentru construirea de locuințe protejate și case de tip familial (beneficiarii sistemului de asistență sociala) și UPU. Nimic pentru cele câteva mii de persoane cu dizabilități, “cazurile sociale” rămase în spitalele de psihiatrie pentru ca nu sunt servicii în comunitate (poate vă amintiți de secția exterioară de psihiatrie a Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin în care oamenii trăiau ca la Măciuca). Nimic pentru înființarea serviciilor de sănătate mintală comunitare pentru adulții cu probleme de sănătate mintală.

Despre cum e viața celor care au reușit să iasă în comunitate cu ajutorul colegilor de la Pro ACT Suport dar si despre ce mai avem de făcut, am vorbit luni, 18 februarie, la ”Pacient în România”:

Datele pe care le-am colectat noi, referitoare la 2018, ne arată că sunt aproximativ 1.000, sau peste 1.000, de persoane care așteaptă în centrele de psihiatrie să se elibereze locuri în centre de tip rezidențial din sistemul de asistență socială”, – Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ.

Puteți urmări integral emisiunea mai jos:

Mulțumim realizatorilor emisiunii Pacient în România.
Pentru toata munca de documentare și inițiativa de a expune problemele acestor oameni, felicitări Carla Cristina Tanasie!