CRJ și One World România vă așteaptă ”Dincolo de cămașa de forță”

Între 21 și 27 martie, la București are loc a noua ediție a Festivalului de film documentar despre drepturile omului One World Romania. După ce timp de mai bine un an,  în care Centrul de Resurse Juridice a scos la lumină situația din ”Lagărele de lângă tine” și a luptat cu succes pentru o lege care să ajute la prevenirea abuzurilor din instituțiile pentru persoanele cu dizabilități mintale, vă invităm la film și dezbatere. În cadrul secțiunii Dincolo de cămașa de forță, susținută de CRJ, vor fi prezentate trei filme documentare care, prin povești emoționante, analizează diferite aspecte legate de instituționalizarea persoanelor cu dizabilități mintale, în alte țări europene.

Centrul de Resurse Juridice este singura organizație din România care a reușit, de mai bine de zece ani, să pătrundă în centrele pentru persoanele cu dizabilități și să rupă tăcerea din jurul abuzurilor și condițiilor inumane în care cei închiși sunt nevoiți să trăiască. După sute de vizite neanunțate și tot atâtea rapoarte care atrag atenția asupra situației din ”lagărele” de lângă noi, CRJ a reușit să facă un pas extrem de important pentru drepturile acestor oameni. Proiectul de lege propus de CRJ pentru înființarea unui mecanism național independent de monitorizare, care va deschide ușile acestor instituții și va preveni astfel abuzurile, a fost adoptat la finalul anului trecut, după o campanie susținută.

freeAceastă lege este însă doar un pas spre un sistem unde drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și probleme de sănătate mintală să fie respectate. În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății arată că una din patru persoane vor fi afectate de-a lungul vieții de probleme de sănătate mintală, e important să regândim felul în care societatea vorbește, acționează și tratează aceste probleme. Vă invităm să discutăm împreună despre aceste subiecte și vieți tabu, dar mai ales să ne gândim la soluții, pornind de la proiecția documentarului Liberi (Free), al regizorului croat Tomislav Zaja, ce va fi prezentat în premieră mondială la One World România.

Timp de doi ani, Liberi urmăreşte drumul către libertate al unui grup de persoane din Croaţia cu dizabilităţi intelectuale. Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia şi Andjelko au două lucruri în comun: sunt marginalizaţi de societate şi visează la libertate. Îi cunoaştem în faza în care sunt instituţionalizaţi şi observăm ce înseamnă să fii izolat, privat de intimitate şi de dreptul de a decide cu privire la propria viaţă. După decenii petrecute în instituţii, cu toţii află că vor fi eliberaţi şi că îşi pot imagina un nou început: Ivan şi-a dorit dintotdeauna să devină ofiţer de poliţie, Enes îşi cumpără o cameră video şi începe să documenteze viaţa cotidiană, Tina şi Kruno vor să se căsătorească, Mirko şi Tomo visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să-şi găsească o iubită şi un loc de muncă. Camera îi urmăreşte individual, surprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viaţa personală. O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut niciodată de-a face cu aceste instituţii, să reflectăm asupra propriilor vieţi şi asupra libertăţilor pe care le-am naturalizat în societatea în care trăim.

Documentarul va fi proiectat, în premieră mondială, la București, după cum urmează: 21 martie, 20:30, Cinema Elvire Popesco22 martie, 10:00, Cinema Eforie (Proiectie liceeni ), 23 martie, 18:30, Hollywood Multiplex | Bucuresti Mall. Pe 23 martie, la ora 15, regizorul Tomislav Zaja va participa la o dezbatere organizată la Centrul Ceh de către CRJ și One World România. La debzaterea intitulată Cum se câștigă libertatea, vor participa membri ai societății civile din România, precum și autorități. Discuția va avea ca punct de pornire reforma sistemului croat în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și va încerca să traseze liniile unui posibil viitor pentru persoanele cu dizabilități din România.

Cel de-al doilea film prezentat în secțiunea Dincolo de cămașa de forță este La fel ca ceilalți (Like the Others), al regizorului austriac Constantin Wulff. Filmat în stil cinema direct, La fel ca ceilalţi este rezultatul unui an şi jumătate petrecut de Constantin Wulff observând rutina zilnică a centrului psihiatric pentru copii şi adolescenţi din spitalul din Tulln. Filmul său empatic, dar curăţat de sentimentalism, documentează munca instituţiei ca efort permanent de menţinere a unui echilibru precar: între acţiune prudentă şi presiune, rutină şi implicare emoţională, rigoare metodică şi improvizaţie. Membrii echipei medicale au o perioadă limitată de timp de petrecut cu copiii înainte ca aceştia să se întoarcă la vieţile lor. Observaţiile medicilor se bazează pe interacţiuni complexe la diferite niveluri, uneori realizate în contexte dramatice: desene interpretate prin naraţiuni, stări emoţionale dezvăluite de jocuri de aranjare a unor obiecte, scene din viaţa de zi cu zi reconstituite cu figurine de jucărie. Altminteri mobilă, camera nu părăseşte niciodată spitalul. Totuşi, lumea exterioară e prezentă constant înăuntru, sfidând parcă munca doctorilor, a terapeuţilor şi a asistentelor din clinică: în timpul şedinţelor din pavilionul clinicii, doctorii discută repetat despre strategiile necesare pentru garantarea protecţiei pe termen lung a copiilor care, odată ieşiţi din centru, risca să fie abuzaţi fizic şi sexual.

Like The Others – English Trailer from NAVIGATOR Film on Vimeo.

Programul de proiecții al documentarului, premiat la festivaluri din Germania și Austria, este următorul: 22 martie, 18:00, Cinema Elvire Popesco și 27 martie, 14:00, Cinema Eforie.

Cel de-al treilea documentar prin care vrem să vă deschidem ochii în fața problemelor care afectează vital viețile a 25.000 de oameni închiși în instituțiile statului este al regizoarei germane Lia Sudermann, care va fi prezentă la București. Doar mărăcinii (Only Barberry Remains) este o poveste fabuloasă, proiectată în premieră la Onew World, prin care nu doar că veți descoperi un alt fel de road movie documentar, ci veți putea înțelege cu empatie impactul unui sistem asupra vieților individuale.

4473_02

În aprilie 2012, doi evadaţi din aripa de maximă securitate a unui spital psihiatric găsesc o ascunzătoare sigură în Wiesbaden în casa lui Hâns Georg-Fischer, psiholog part-time. Bărbatul decide să îi ducă în Sardinia pentru a deschide împreună un centru de terapie alternativă, şi contactează doi studenţi de la Academia de Arte Media din Köln pentru a le documenta proiectul. Documentarul urmăreşte acţiunile îndrăzneţe ale celor trei bărbaţi, oferind în acelaşi timp informaţii despre construcţia noului spital psihiatric din Göttingen. Planurile ambiţioase ale directorului medical şi conceptul sau de securitate oarecum neobişnuit sunt puse în contrast cu misiunea ilegitimă a psihiatrului reformator autoproclamat. „În sanatoriile astea te îmbolnăveşti de-a binelea”, susţine Fischer, care are propriile opinii despre modul în care societatea ar trebui să aibă grijă de pacienţii cu boli mintale. Între timp, spitalul din Göttingen dezvolta o nouă metodă de a menţine pacienţii în condiţii de siguranţă în interior, amenajând spaţiul cu vegetaţie, în special tufişuri speciale de mărăcini cu spini lungi, pentru a securiza gardurile înalte din jurul spitalului. Tufişurile de mărăcini vor ajunge înalte de 3-4 metri, după cum promite unul dintre constructori: Întocmai ca în Frumoasa din pădurea adormită, doar că, în cazul nostru, Prinţul vrea să scape, nu să intre în castel.

Doar mărăcinii va fi proiectat pe 24 martie, 16:00, la Cinema Elvire Popesco și pe 25 martie, 18:00, la Cinema Union.

 

Sectiunea ”Dincolo de cămașa de forță” este organizată în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, în cadrul campaniei „Lagărele de lângă tine”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org.