Scrisoare deschisă, adresată premierului Victor Ponta privind negarea dreptului la consultare și implicare al persoanelor cu dizabilități

Bucureşti, 10 februarie 2014. Părinții copiilor cu dizabilități din România, reprezentanții legali ai acestora, prieteni, simpatizanți în calitate de cetățeni ai României cu drepturi și obligații egale, organizațiile neguvernamentale și grupurile asociative cu mandat in domeniu, sunt profund îngrijorate de modul în care a fost prezentată situația copiilor cu dizabilități din România în cuprinsul Răspunsului oficial al Guvernului la solicitarea înaintată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) cu privire la dreptul la educație al persoanelor cu dizabilităţi.

Considerăm că informațiile prezentate în Răspunsul oficial sunt vădit neconforme cu realitatea. Accesul la educație al copiilor cu dizabilități din România este încălcat în mod sistematic, cazurile de abuzuri și discriminări fiind în continuare o realitate curentă. Considerăm că prezentarea oficială a unor date și informații statistice de o manieră pozitivă cu privire la educația copiilor şi a tinerilor cu dizabilități din România reprezintă o sfidare și o lezare a demnității celor 72.117 de copii și a părinților acestora.

Mai mult decât atât, opinăm faptul că maniera în care autoritățile competente au înțeles să formuleze contribuția României la „Studiul tematic al ONU privind dreptul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi[i], fără asigurarea unei transparențe efective în procesul de redactare a răspunsului, demonstrează negarea de către Guvernul român al unuia din drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, acela de a fi consultate şi implicate în condiţii de egalitate cu ceilalţi în procesele de luare a deciziilor.

Prin răspunsul transmis, Guvernul român a arătat că nu şi-a însuşit cea mai elementară prevere a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (articolul 24 Dreptul la educaţie) şi nici solicitarea venită din partea OHCHR: toate persoanele cu dizabilităţi au dreptul la educaţie, nu doar copii cu dizabilităţi.

În acest context, solicităm poziția publică oficială a Guvernului României cu privire la următoarele aspecte:

  1. Publicarea atribuţiilor fiecărei instituții implicate în redactarea Răspunsului oficial, a modului de colectare a datelor transmise şi a listei actorilor consultaţi,
  2. Organizarea unei dezbateri publice a Răspunsului şi a „Studiului tematic”,
  3. Revizuirea contributiei României la Studiul tematic și notificarea oficială a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) în acest sens.

Recomandăm Guvernului român să ia în considerare că dreptul la educaţie (art.24) poate fi citit numai împreună cu dreptul la viaţă independentă şi incluziune în comunitate (art 19), cerinţa unui sistem educaţional incluziv constituind premisa pentru deplina incluziune şi participare la viaţa comunităţii.

În continuarea acestui demers, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), vor transmite Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) o scrisoare oficială în care va fi prezentată situația de fapt, documentată prin cercetare socială, a accesului la educație al copiilor cu dizabilități din România.


Persoane de contact:

GEORGIANA PASCU – Manager de Program CRJ

E-mail: gpascu@crj.ro

Mob: +40729 88 11 59

Tel: +4021 212 06 90

www.crj.ro

MADALINA TURZA – Președinte CEDCD

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro

LISTA SUSȚINĂTORILOR:

ORGANIZATII

CENTRUL EUROPEAN PENTRU DREPTURILE COPIILOR CU DIZABILITĂțI

CENTRUL DE RESURE JURIDICE

Asociatia “COPILARIE SUB SEMNUL A.D.H.D.” din Rm.Vilcea

Asociatia COPII SUFLETE SPERANTE din Constanta

Asociatia CURCUBEUL AUTISMULUI

Asociatia DON ORIONE

Asociatia DOWN Valea Jiului

Asociatia JASMINNE-COPII CU AUTISM-Dej

Asociatia MARA UN STROP DE SPERANTA

Asociatia PENTRU DRAVET SI ALTE EPILEPSII RARE

Asociatia RIANA Piatra Neamt

Asociatia S.O.S AUTISM ORADEA

Asociatia VOCI NEAUZITE

Fundatia ANCORA SALVARII Iasi

Fundatia ORIZONTURI Campulung Moldovenesc

Asociatia GENERATIA VIITORULUI Iasi

Centrul FEMINIST SOFIA NĂDEJDE

Centrul EUROREGIONAL PENTRU INIŢIATIVE PUBLICE (ECPI)

Asociaţia ACCEPT

FEDERAŢIA ORGANIZAŢIILOR NEGUVERNAMENTALE “PENTRU COPIL” (FONPC)

FUNDAŢIA PENTRU DEZVOLTAREA SOCIETĂŢII CIVILE

FUNDAŢIA ESTUAR

FUNDAŢIA SERA ROMANIA

FEDRA – FEDERATIA PENTRU DREPTURI SI RESURSE PENTRU PERSOANELE CU TULBURARI DIN SPECTRUL AUTISMULUI

INSTITUTUL PENTRU POLITICI PUBLICE

FUNDATIA SPERANTA, TIMISOARA

AUTISM ROMANIA – Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism