„România, te iubesc” – Tratament fără scăpare, emisiunea integrală din 10 noiembrie 2019

Paula Herlo și echipa Romania, te iubesc! continuă seria de materiale de investigație dedicate instituțiilor care ar trebui să aibă în grijă persoanele cu dizabilități intelectuale din România. Ce au găsit și de data aceasta confirmă gravitatea situației în care se găsesc acești oameni, situație pe care CRJ o semnalează fără încetare din 2007.
Deocamdată, responsabilitatea este pasată cu dibăcie de la o instituție la alta, în timp ce oamenii se chinuie și mor în aceste adevărate lagăre.

Avem un nou guvern de doar câteva zile. Așteptăm o reacție cât mai urgentă și măsuri pe măsura ilegalităților și abuzurilor ilustrate în acest material.


Spitalele de psihiatrie: locuri izolate, ferite de ochii oamenilor, care ascund drame și povești greu de imaginat. Unii sunt acolo fără motive reale, alții au devenit cobai în studii clinice. Sunt 17.000 în toată țara și, pentru ei, viața înseamnă gratii, mizerie, pereți crăpați. Ei sunt oamenii din conace boierești transformate în depozite de vieți frânte.

România își condamnă pacienții cu boli psihice la o viață de chin, închiși în secții insalubre, la margine de oraș sau în satele României, în conace boierești la un pas de prăbușire.


VEZI EMISIUNEA ”TRATAMENT FĂRĂ SEDARE” INTEGRAL AICI!

https://www.youtube.com/watch?v=KLo2svGE2_Y

În tot acest haos există o instituție a statului care ar trebui să pună lucrurile în ordine. Să facă vizite neanunțate, să întocmească rapoarte, să depună plângeri când este cazul. Se numește Consiliul de Monitorizare a Convenției ONU și are fix aceste atribuții: de a fi vocile acestor oameni închiși din instituții.

Înființat în 2016, acest Consiliu se dorea un organism cu monitori independenți care să facă vizite neanunțate și să raporteze neregulile descoperite. Intenția s-a pierdut pe parcurs printre interesele politicienilor, care au simțit să pună un om de-al lor. Așa a ajuns pe funcție Florinel Butnaru, fost șef la Autoritatea Rutieră Vâlcea, devenit ulterior senator.

Noua funcție l-a găsit pregătit să nu facă mare lucru. Raportul de activitate pe anul trecut nu conține nicio vizită în vreun spital de psihiatrie, iar instituțiile verificate au fost în special centrele de recuperare și reabilitare în care au fost găsite câteva nereguli. Nu grave. Așa că, iată-l pe Florinel Butnaru în fața Comisiei pentru drepturile omului din Senat, gata să mai ceară un mandat la conducere.

ONG-urile s-au revoltat pentru că monitorii angajați n-aveau studii de specialitate și totul părea făcut pe geanunchi. Colegii senatori au votat însă favorabil, așa că Butnaru s-a întors în fotoliul de șef al instituției cu salariu bun.

VEZI EMISIUNEA INTEGRAL AICI!

Pe site-ul instituției nu există încărcate eventuale vizite făcute în secții de psihatrie, deși unii directori spun că au fost vizitați de monitori. Nu e public ce au descoperit și nici ce sesizări au făcut. Georgiana Pascu, reprezentanta a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) atrăgea atenția asupra lipsei de activitate din consiliu. Ea a fost cea care a descoperit în curtea Spitalului Municipal Baia Mare tineri ținuți în cuști. La propriu.

În 2019, tineri cu dizabilități mintale erau ținuți în cuști pentru că atâta a putut statul român să le ofere. O lume închisă în care șansele de recuperare sau integrare în societate sunt zero. De ani și ani, miniștri, șefi și simpli angajați ignoră iadul de lângă ei, condițiile îngrozitoare în care cei internați sunt nevoiți să trăiască. Și să moară. Într-un singur an, 479 de pacienți s-au prăpădit în spitale și secții de psihiatrie.

VEZI EMISIUNEA INTEGRAL AICI!