ORADEA, 9 – 11 noiembrie: Curs de formare AdaptJust pentru magistrați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie invită magistrați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri la cursul de formare organizat la Oradea în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, cu sprijin din partea Ministerului Justiției

Temele pe care trainerii noștri le-au abordat au fost executarea hotărârilor CtEDO, adaptări procedurale pentru petiționarii cu dizabilități, forme privative de libertate și viaţă independentă în comunitate, ascultarea persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psihosociale, strângerea probelor, investigația efectivă. Cursul a culminat cu mai multe opinii privind un posibil Plan Național de Acțiune pentru prevenirea tratamentelor rele, inumane şi degradante aplicate persoanelor cu dizabilitati institutionalizate.

S-a vorbit, de asemenea, și despre dosarul beneficiarului și ce conține acesta, despre cum comunicăm în instanță cu persoanele cu dizabilități și despre sprijin în luarea deciziilor. Am lucrat pe echipe, am evaluat situații și am examinat spețe. Agenda cursului este disponibilă AICI.

Câteva dintre opiniile celor prezenți: