Un sfert de secol de activism – Gala #CRJ25

Decembrie, 1998 – Tribunalul București: Am depus cererea de înființare. A fost o „călătorie” lungă și interesantă. Aveam nevoie de sediu și ștampilă pentru înființare, dar cum să le obținem fără personalitate juridică? Ne-am descurcat. Am bătut Bucureștiul și am ajuns la Unirii unde ne-am stabilit. Hotărârea de înființare a venit pe 28 decembrie 1998. Din 2001 suntem pe Arcului.

Mandatul nostru a fost, la început, de „sprijinire a instituțiilor statului”, activitatea vizând trei direcţii majore: modificări legislative, dezvoltare instituțională, instruirea resurselor umane din cadrul sistemului juridic. Așa am lucrat până când ne-am schimbat strategia, în 2003, într-un punct în care în societatea românească existau foarte puține voci critice. Schimbarea a venit natural, CRJ devenind un ONG de tip watchdog.

Valentina Nicolae, director executiv interimar CRJ

Trecut, prezent și viitor – 25 de ani de activism

25 de ani mai târziu, ne păstrăm aceleași valori: democrație, echitate, diversitate, integritate, transparență, libertate de exprimare, direcțiile noastre strategice rămânând promovarea statului de drept și respectarea drepturilor omului. Am onorat anii de activitate și muncă printr-un eveniment care ne-a adus împreună, alături de colaboratori, parteneri, colegi – Gala CRJ, 25 de ani de activism.

CRJ este o organizație care a contribuit decisiv de-a lungul acestor 25 de ani la îmbunătățirea legislației în materia drepturilor omului. Această organizație a schimbat practici instituționale. Această organizație a dus în instanță cazuri care au devenit cazuri de referință – ceea ce în engleză se numește landmark cases (piatră de hotar). CRJ a schimbat jurisprudența nu doar în România, ci și la nivel european. Uneori merită luat un răgaz, privit în spate și să spui că da, a meritat.

Radu Moțoc, președinte bord CRJ

Am punctat momente cheie din parcursul CRJ, precum implicarea în acțiuni privind Roșia Montană și Podul Basarab, povestea lui Valentin Câmpeanu și momentul CEDO, campania anti-corupție, campaniile privind educația fără discriminare, formarea magistraților, avocaților, psihologilor, psihiatrilor și asistenților sociali, rezultatele vizitelor de monitorizare, propunerile și amendamentele legislative, dar și opiniile asupra stării drepturilor omului, la zi, regăsite și în presă după cum urmează:

Vorbitorii din cadrul evenimentului, dl Radu Moțoc, dna Eugenia Crângariu și dl Antonie Popescu (Consiliul Director al CRJ), dna Georgiana Iorgulescu (fost director executiv), dna Valentina Nicolae (director executiv interimar), dna Georgiana Pascu (manager de program Pledoarie pentru Demnitate) și dna Cezara David (manager de program Antidiscriminare), dar și dna Delia Niță (fost manager de program Antidiscriminare) și dl Radu Nicolae (fost manager de program Integritate Publică) prin mesaje video, au vorbit despre schimbare:

  • cum se vede societatea românească după 25 de ani de muncă activă, cât de greu este să construiești atunci când fundația drepturilor omului stă pe un teren abrupt, cum se scurge timpul în sectorul neguvernamental și ce înseamnă, până la urmă, supraviețuirea în contextul amenințărilor recente asupra sa.

Democrația în România nu mai este în paranteză rotundă, nici măcar dreaptă, am ajuns la acoladă. Acesta este unul dintre lucrurile care mă îngrijorează.

Georgiana Iorgulescu

Concluzia unanimă a fost că mai este mult de muncă și că schimbarea se întrevede abia acum, după un sfert de secol de activism alături de colaboratori, ONG-uri și instituții partenere, cu un accent puternic pus intersecționalitate, pe nevoia de coeziune între toți cei care activăm în domeniul drepturilor omului.

Programele noastre:

Antidiscriminare

Pledoarie pentru Demnitate

Justiție și stat de drept

Integritate Publică

Rapoartele anuale pot fi citite aici:

Rapoarte anuale

Fotografiile de la eveniment sunt disponibile aici.


Comunicate:

Activitate parte din proiectul Monitorizarea drepturilor omului, la zi, derulat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.