PROIECTE ÎN DERULARE
ACASĂ – Aducem Copiii Acasă, servicii de Sprijin și Abilitare
În 2022, o modificare la legea drepturilor copilului a permis instituționalizarea copiilor între 0-7 ani din lipsa serviciilor, contrar angajamentului Guvernului de a închide centrele de plasament și de a asigura traiul copiilor în familii sau cu Asistenți maternali profesioniști (AMP). CRJ a documentat cazuri în județul Mureș, constatând că separarea de părinți era cauzată de discriminare multiplă și lipsa educației juridice. CRJ își propune să contacteze familiile a 30 de copii instituționalizați pentru a oferi informații și sprijin în accesarea drepturilor la servicii psihosocio-medicale, prin formarea de echipe de experți și voluntari și susținerea unor amendamente la Legea nr. 272/2004, precum și organizarea de activități de advocacy.
Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale
Scopul proiectului: îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor infracțiunilor care au dizabilități intelectuale sau psihosociale (probleme de sănătate mintală) și care provin din sistemul rezidențial de asistentă socială (public sau privat) prin valorificarea eficientă, transparentă şi etică a resurselor financiare puse la dispoziţie de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
MINDFUL JUSTICE: Alinierea practicilor polițienești și a responsabilității statului
Statul român a fost condamnat în mai multe rânduri de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale grupurilor vulnerabile și în special ale persoanelor cu dizabilități mintale. Un aspect important remarcat a fost lipsa de proceduri și instrumente la nivelul profesioniștilor din domeniul justiției și aplicării legii, dar și al sănătății mintale. Singurul manual de formare a detectivilor din cadrul poliției datează din 2005 și nu există nicio referire la intervenții atunci când este implicată o persoană cu dizabilități mintale.
LITI-GATE – Litigiare strategică ca o poartă de acces pentru abordarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană
Proiectul LITI-GATE – Litigare strategică ca o poartă de acces la drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană – reunește 6 parteneri din 5 țări cu scopul de a promova aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE prin activități de litigii strategice pentru a aborda încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.