PROIECTE ÎN DERULARE
ACASĂ – Aducem Copiii Acasă, servicii de Sprijin și Abilitare
În 2022, o modificare la legea drepturilor copilului a permis instituționalizarea copiilor între 0-7 ani din lipsa serviciilor, contrar angajamentului Guvernului de a închide centrele de plasament și de a asigura traiul copiilor în familii sau cu Asistenți maternali profesioniști (AMP). CRJ a documentat cazuri în județul Mureș, constatând că separarea de părinți era cauzată de discriminare multiplă și lipsa educației juridice. CRJ își propune să contacteze familiile a 30 de copii instituționalizați pentru a oferi informații și sprijin în accesarea drepturilor la servicii psihosocio-medicale, prin formarea de echipe de experți și voluntari și susținerea unor amendamente la Legea nr. 272/2004, precum și organizarea de activități de advocacy.
Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale sau psihosociale
Scopul proiectului: îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor infracțiunilor care au dizabilități intelectuale sau psihosociale (probleme de sănătate mintală) și care provin din sistemul rezidențial de asistentă socială (public sau privat) prin valorificarea eficientă, transparentă şi etică a resurselor financiare puse la dispoziţie de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități
Implementarea serviciilor de sprijin și asistență în luarea deciziilor pentru persoanele cu dizabilități mintale este necesară pentru ca acestea să poată avea un trai independent și să poată lua decizii proprii cu sau fără susținere. Cadrul legal actual nu permite persoanelor puse sub interdicție să își exercite capacitatea juridică, considerându-le incapabile de a se îngriji de propriile interese. Tutorele ia toate deciziile în numele lor, fără că acestea să poată încheia contracte, să decidă cum, unde sau alături de cine să locuiască, să acceseze un cont bancar, să se căsătorească sau să depună plângeri în nume propriu.
AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi
Scopul proiectului este de a îmbunătăți implementarea hotărârilor CEDO și a deciziilor Comitetului de Miniștri al COE ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale private de libertate. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacității actorilor relevanți de a clădi o justiție accesibilă și va pilota patru mecanisme de protecție. Accesul la justiție și gradul de implementare a prevederilor internaționale vor fi promovate printr-o campanie de advocacy prin formarea specialiștilor în domeniul sănătății mintale, și prin consilierea și reprezentarea persoanelor cu dizabilități în fața autorităților competente. Prin campania națională de comunicare și advocacy va spori capacitatea persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, de a sesiza încălcări ale drepturilor lor.
Află mai mult…
ENABLE. Facilitarea incluziunii și a accesului la justiție pentru suspecții și inculpații cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale
Proiectul își propune să îmbunătățească cunoștințele privind barierele de participare cu care se confruntă inculpații cu dizabilități intelectuale și psihosociale în sistemul de justiție penală; să elaboreze orientări practice privind adaptările procedurale (inclusiv adaptările de comunicare și procedurale) pentru a depăși barierele de participare; să îmbunătățească capacitatea profesioniștilor din domeniul justiției penale (avocați, poliție, procurori și/sau judecători) de a face/apela la adaptări procedurale în sistemul de justiție penală pentru a face procedurile incluzive; să consolideze cooperarea și schimbul între societatea civilă națională și profesioniștii din domeniul justiției penale pentru a optimiza accesul la servicii juridice pentru inculpații cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.
LITI-GATE – Litigiare strategică ca o poartă de acces pentru abordarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană
Proiectul LITI-GATE – Litigare strategică ca o poartă de acces la drepturile persoanelor cu dizabilități în Uniunea Europeană – reunește 6 parteneri din 5 țări cu scopul de a promova aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE prin activități de litigii strategice pentru a aborda încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.
Asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale aflate în situații de risc. Pledoarie pentru dreptul la sănătate şi la viață independentă.
Îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și dreptul acestora de a trăi independent în comunitate;
Îmbunătățirea respectului pentru dreptul la sănătate pentru grupurile cele mai vulnerabile, persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale (persoane care trăiesc în instituții, private de libertate sau în mediul rural, izolat);
Dezvoltarea capacității actorilor publici din administrație, justiție și societate civilă de a acționa pentru protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.