Pledoarie pentru demnitate


PROIECTE ÎN DERULARE


LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități

Implementarea serviciilor de sprijin și asistență în luarea deciziilor pentru persoanele cu dizabilități mintale este necesară pentru ca acestea să poată avea un trai independent și să poată lua decizii proprii cu sau fără susținere. Cadrul legal actual nu permite persoanelor puse sub interdicție să își exercite capacitatea juridică, considerându-le incapabile de a se îngriji de propriile interese. Tutorele ia toate deciziile în numele lor, fără că acestea să poată încheia contracte, să decidă cum, unde sau alături de cine să locuiască, să acceseze un cont bancar, să se căsătorească sau să depună plângeri în nume propriu.

AFLĂ MAI MULTE


Voci pentru justiție – Comunicarea cu victimele cu dizabilități ale infracțiunilor

Persoanele cu dizabilități sunt mai susceptibile de a fi victime ale infracțiunilor și mai puțin susceptibile de a primi dreptate. O provocare majoră pentru persoanele cu dizabilități este prezentarea exactă a informațiilor corecte, astfel încât acestea să își înțeleagă drepturile și să știe cum să raporteze o infracțiune și cum să se angajeze în procesul legal. O provocare pentru profesioniștii care lucrează în sistemul de justiție este că aceștia au adesea puțină experiență în comunicarea cu persoanele cu dizabilități și o înțelegere slabă a nevoilor lor.

AFLĂ MAI MULTE


Justiție prietenoasă pentru Copii – inițiativă privind dezvoltarea conceptului de practici în instanțe

Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți sistemele de justiție penală, făcându-le mai prietenoase pentru copiii victime și copiii suspectați sau acuzați de săvârșirea unei infracțiuni, în special pentru cei care se află în situații vulnerabile. Există o lipsă de înțelegere a modului în care copiii ar trebui evaluați de profesioniștii din justiția penală pentru a le identifica nevoile sociale, educaționale, de protecție și / sau de reintegrare în cadrul proceselor din materia penală. Acest proiect se va concentra pe îmbunătățirea evaluărilor individuale ale copiilor aflați în situații vulnerabile în România, Italia și Bulgaria.

AFLĂ MAI MULTE


Asigurarea protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale aflate în situații de risc. Pledoarie pentru dreptul la sănătate şi la viață independentă.

Îmbunătățirea cadrului legal și instituțional privind protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și dreptul acestora de a trăi independent în comunitate;
Îmbunătățirea respectului pentru dreptul la sănătate pentru grupurile cele mai vulnerabile, persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale (persoane care trăiesc în instituții, private de libertate sau în mediul rural, izolat);
Dezvoltarea capacității actorilor publici din administrație, justiție și societate civilă de a acționa pentru protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.

AFLĂ MAI MULTE


Răspuns COVID-19: protecția copiilor și adulților cu dizabilități aflați în îngrijirea centrelor publice, precum și a profesioniștilor și îngrijitorilor din centrele de tip rezidenţial.

În martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat COVID-19 ca fiind o pandemie din cauza vitezei de propagare amploarea transmiterii. Anumite categorii de persoane, precum cele cu dizabilități, se află în situații de risc semnificativ mai ridicat din cauza COVID-19.

Centrul pentru Resurse Juridice împreună cu UNICEF şi Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA) au decis să coopereze pentru asigurarea acestor măsuri pentru copiii și adulții cu dizabilități, cu accent special pe cei aflați în îngrijire publică, precum și pe profesioniști și îngrijitori, cu scopul de a identifica acțiuni pentru asigurarea continuității serviciilor (și accesul prioritar la echipamente de protecție).

AFLĂ MAI MULTE


INFO-COVID-19

În acest moment în România funcționează 539 azile pentru 23.196 de vârstnici, 442 centre pentru persoane cu dizabilități care oferă asistență unui număr de aproximativ 18.000 rezidenți, iar alte aprox 150 000 de persoane sunt internate anual în cele 12.000 de paturi din 50 de secții și spitale de psihiatrie din România. Toate aceste persoane aflate în categoria cu risc iminent în fața COVID-19 depind în totalitate de serviciile de asistență.

Protecția sporită a beneficiarilor acestor servicii și a celor care asigură funcționarea azilelor, centrelor și secțiilor și spitalelor de psihiatrie trebuie să constituie o prioritate pentru autorități – de la guvern (comitete, ministere, autorități etc), la consilii județene sau primării.

Ne dorim să contribuim la efortul comun pe care trebuie să îl depunem în această perioadă critică în sprijinul celor mai vulnerabili.

AFLĂ MAI MULTE

PROIECTE ÎNCHEIATE

Sprijin în implementarea articolului 19: Viaţă independentă şi integrare în comunitate.

OBIECTIVE GENERAL: Asigurarea că Fondurile Structurale și de Investiții și alte fonduri specifice pentru persoanele cu dizabilități psihosociale sau cu dizabilităţi intelectuale nu vor fi utilizate pentru a perpetua instituționalizarea indiferent de dimensiunea centrelor rezidențiale, prin monitorizarea și contestarea publică a unor astfel de finanțări;

Creşterea conştientizării factorilor de decizie, a opiniei publice, a persoanelor cu dizabilităţi şi a familiilor sau rudelor acestora, privitor la procesul de trecere la viaţă independentă prin intermediul Fondurilor Structurale și de Investiții și al Programelor de Interes Naţional.

AFLĂ MAI MULTE


Inovarea în formarea avocaților europeni pentru promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități

OBIECTIV GENERAL: îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților avocaților ce reprezintă copii cu dizabilități mintale

AFLĂ MAI MULTE


Clinica Juridică Mobilă

Clinica Juridică Mobilă se desfășoară în cadrul proiectului ”SOS: ONG-urile din România, împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții”

OBIECTIV GENERAL: Consolidarea capacității organizațiilor neguvernamentale de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate sau în pericol de a fi instituționalizate.

AFLĂ MAI MULTE


Lagărele de lângă tine

OBIECTIV GENERAL: Garantarea respectării drepturilor fundamentale a 1500 de copii și tineri cu dizabilități mintale instituționalizați prin organizarea a 15 de vizite de monitorizare neanuntate de către 9 reprezentanți ai societății civile membri ai Mecanismului Național de Monitorizare.

AFLĂ MAI MULTE


Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat

OBIECTIV GENERAL: Dezvoltarea, eficientizarea și popularizarea mecanismelor pentru garantarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate din Romania.

AFLĂ MAI MULTE


Accesul la justiţie al copiilor cu dizabilităţi mintale

Proiectul își propune să asigure accesul la justiție pentru copii cu dizabilităţi mintale, pe baza orientărilor existente legate de copii (FRA , 2009), victimele infracțiunilor (Ministerul britanic al Justiției ; CE , 2011b) și adulți cu dizabilități intelectuale (Inclusion Europe , 2005).

AFLĂ MAI MULTE


ȘCOALA PRACTICĂ: Inovare în învățământul superior și succes pe piața muncii

Proiectul ȘCOALA PRACTICĂ: Inovare în învățământul superior și succes pe piața munciigenerează pe termen lung un efect pozitiv asupra dezvoltării personale și profesionale, atât a studenților din grupul-țintă, cât și a celor care se vor implica în viitor în activitățile Centrelor de învățare. În același timp Centrele vor corela nevoile de învățare și dezvoltare profesională cu cerințele în continuă schimbare ale pieței muncii, prin revizuirea anuală a materialelor didactice create cu sprijinul partenerilor economici/sociali. Un alt efect pozitiv îl va reprezenta apropierea mediului universitar de cel economic și social în vederea dezvoltării parteneriatelor pe termen lung pentru implementarea unor proiecte viitoare POSDRU sau de cercetare fundamentală de tip PN3, FP8.

AFLĂ MAI MULTE

NOUTĂȚILE PROGRAMULUI

Scrisoare către senatori: 854.965 de persoane vă cer sprijinul! 23.04.2021 - Mai sunt doar câteva zile până la votul care va desemna noua conducere a Consiliului de Monitorizare. Tot ce vă solicităm este să alegeți informat, responsabil și cu gândul la cei pentru care Consiliu de Monitorizare trebuie să lucreze! 
Concluziile Raportului Departamentului de Stat al SUA cu privire la România 1.04.2021 - Departamentul de Stat american a publicat marţi raportul anual privind situaţia drepturilor omului în lume; referitor la România, în 2020 se constată persistenţa unor probleme legate de tratamente crude, inumane sau degradante, corupţia larg răspândită, anchetarea deficitară a violenţei împotriva femeilor şi violenţa împotriva persoanelor instituţionalizate cu dizabilităţi sau a membrilor unor minorităţi etnice, cu […]
PRESIUNI pentru DESFIINȚAREA Consiliului de Monitorizare a drepturilor persoanelor cu dizabilități 17.03.2021 - COMUNICAT DE PRESĂ, 17 martie 2021 Acceptăm doar dialogul constructiv! Receptăm cu îngrijorare continuarea jocurilor politice în jurul Consiliului de Monitorizare a implementării Convenției ONU a persoanelor cu dizabilități, care deși prin legea nr 8/2016 e definit ca ”autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică”, este ținta unor aranjamente politice menite să ducă în funcții persoane […]
ONG-urile cer Senatului o conducere neinfluenţată politic la Consiliul de monitorizare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi 18.02.2021 - Senatul a votat în 17 februarie 2021 demiterea preşedintelui Consiliului de monitorizare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acest vot este aşteptat de trei ani de zile de organizațiile neguvernamentale care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, având în vedere că activitatea Consiliului nu doar că nu a protejat drepturile acestor persoane, dar a şi contribuit […]
De ce nu au fost încă vaccinați rezidenții cu dizabilități și vârstnicii din centrele rezidențiale? 27.01.2021 - Pe 8 ianuarie 2021, Ministrul Sănătății, domnul Vlad Voiculescu, spunea că etapa a doua va începe tocmai cu beneficiarii din centrele rezidențiale… Suntem la 10 zile de la debutul etapei a doua și iată care e situația: conform ultimelor date publicate, din totalul persoanelor închise în centrele rezidențiale din România, doar o cincime au primit […]
Crăciunul îi găsește pe rezidenții Centrelor sociale în pline focare de COVID 19 23.12.2020 - Tragem din nou un semnal de alarmă! Crăciunul îi găsește pe rezidenții centrelor sociale în pline focare de COVID 19, izolați, fără măsuri speciale de protecție. În multe județe, numărul cazurilor de infectare cu COVID 19 este, în continuare, foarte ridicat, în unele județe – chiar mai mare decât cel raportat de autorități. Institutul Național […]
Primul român condamnat cu executare pentru zădărnicirea bolilor este o persoană cu dizabilități 18.12.2020 - Justiţia din România a dat dovadă de un exces de zel ieşit din comun. Aşa se face că primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea bolilor este o persoană cu dizabilităţi: un bărbat de 36 de ani, din Buzău, al cărui nume a apărut în toată presa. Nimeni nu s-a gândit, însă, să-i […]
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sub semnul pandemiei 3.12.2020 - 3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Tema din acest an este legată de pandemia de COVID-19:  „Să reconstruim o lume mai accesibilă, în perioada post COVID, incluzivă și sustenabilă pentru persoanele cu dizabilități”. În România erau, la 30 iunie 2020,  853.465 persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, 97,96 %  se află în îngrijirea […]
COMUNICAT: Statul român aplică cetățenilor vulnerabili tratamente inumane și degradante 2.12.2020 - CRJ A SESIZAT PARCHETUL ÎN LEGĂTURĂ CU SITUAȚIA DE LA SPITALUL DIN REȘIȚA Imaginile de la Spitalul din Reşiţa sunt oglinda modului în care statul român respectă drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița,  Ministerul Sănătații, Avocatul Poporului dar şi Consiliul Județean Caraș […]
# Epopeea infectărilor cu SarsCOV-2 continuă la Casa Max, din Sectorul 3! 27.11.2020 - După sesizarea noastră, dulapul a fost acoperit cu o folie de plastic, lipită de la un capăt la altul al holului, ca un paravan. La vremea aceea, conducerea de la Casa Max ne-a transmis că au apelat la acea “metodă”, pentru că aşa li s-a spus de la Direcţia de Sănătate Publică. Între timp, numărul […]
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann