Lagărele de lângă tine
UPDATE 2: Pe 21 decembrie 2015, plenul Senatului a adoptat cu 102 voturi pentru și 2 abțineri Propunerea legislativă privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități – proiect de lege propus de CRJ pe 9 decembrie 2014, care prevede monitorizarea independentă, prin vizite neanunțate, a instituțiilor pentru persoane cu dizabilități mintale. DETALII AICI.
UPDATE: Pe 8 decembrie 2015, Comisia de Drepturile omului, Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială ale Senatului (cameră decizională) s-au reunit într-o ședință comună și au votat în UNANIMITATE proiectul de lege propus în decembrie 2014 de CRJ care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare. Practic, proiectul de lege fundamentat pe Convenție va merge în Senat cu recomandare de adoptare, ceea ce înseamnă că în curând România poate avea în sfârșit o autoritate independentă, ce înglobează toate cerințele Convenției, și care, prin realizarea de vizite neanunțate de către echipe de experți independenți ce includ persoane cu dizabilități mintale foste beneficiare, va putea preveni abuzurile în centrele pentru persoane cu dizabilități mintale. DETALII AICI.
DREPTURILE OMULUI SUNT ALE TUTUROR!
La începutul lui 2015, în România existau 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale instituționalizați – adică aflați sub așa-zisa „protecție” socială a statului. Cu toate acestea, numai între 2011 – 2014 au decedat 1.500 dintre aceștia în 27 din cele 41 de județe ale țării.
UPDATE: Pe 3 decembrie 2015, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, CIM împreună cu CRJ au publicat „Harta Morții”, întocmită în urma unui studiu făcut la nivel național în perioada iulie-noiembrie 2015. Conform studiului și coroborat cu statistica anterioară a CRJ, rezultă că din ianuarie 2010 și până în septembrie 2015, în Romania au murit, în centrele de stat sau private dar finanțate de stat, 4.568 de persoane. Detalii aici.
COMITETUL ONU ÎMPOTRIVA TORTURII ÎNGRIJORAT DE MODUL ÎN CARE ROMÂNIA RESPECTĂ DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI MINTALE
În luna mai 2015, Comitetul ONU împotriva Torturii și-a exprimat îngrijorarea cu privire la:
tratamentul și condițiile de viață ale persoanelor cu dizabilități, adulți și minori, plasați în secții și spitale de psihiatrie și în instituții de îngrijire socială specializate, care au dus la numeroase decese ale pacienților, cauzate de neglijență, lipsa serviciilor de bază, folosirea mijloacelor de contenționare mecanică, lipsa tratementului medical și psihologic, malnutriție severă, alături de tratamente inumane și degradante; de absența investigațiilor în urma deceselor raportate […] și de numărul ridicat de persoane cu dizabilități psiho-sociale și cu probleme de sănătate mintală aflate în instituții ce reflectă lipsa progreselor în tranziția de la instituții către centre comunitare și familiale.
AUTORITĂȚILE AU ȘTIUT MEREU CARE ESTE REALITATEA
CRJ apără drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate încă din 2003, realizând vizite de monitorizare în astfel de instituții și raportând de fiecare dată autorităților abuzurile și încălcările grave ale drepturilor omului pe care le depistează. Cea mai bună dovadă este victoria obținută la CEDO de CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României, în contextul în care un tânăr de 18 ani a decedat într-un spital de psihiatrie din România datorită neglijenței, discriminării, abuzurilor și erorilor repetate a căror victimă a fost. În plus, presa a relatat pe larg (poate insuficient) despre acest subiect în toți acești ani, așadar autoritățile știu și au știut mereu care este realitatea. Și totuși, reprezentanții politici și instituționali nu fac decât să se rezume la declarații politice și strategii ținute în sertare.
RESURSE DE INFORMARE
Vezi „Harta Deceselor”
Vezi evaluarea Comitetului ONU împotriva torturii
Informează-te despre propunerea de lege privind înființarea Mecanismului Național de Monitorizare Independent
Vezi rapoartele de monitorizare ale CRJ și răspunsurile autorităților
Află despre cazul CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu vs. România la CEDO
CHEIA ESTE LA TINE! ELIBEREAZĂ-I DIN LAGĂRE!
În decembrie 2014, Centrul de Resurse Juridice a lansat campania „Lagărele de lângă tine” prin care încearcă să:
⇒ aducă la cunoștința publicului larg abuzurile asupra drepturilor omului pe care CRJ le-a documentat în utimele 15 vizite de vizite de monitorizare în insitituții pentru persoane cu dizabilități, realizate în 2014 și 2015;
⇒ promoveze adoptarea proiectului de lege privind înființarea „Mecanismului Național de Monitorizare”, o autoritate independentă care să vegheze la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate;
⇒ combată prejudecățile și discriminarea împotriva persoanelor cu dizabilități mintale, să promoveze dreptul acestora de a trăi liber, de a avea acces la servicii adecvate deschise în comunitate, precum: educație, consiliere psihologică și tratament medical și, nu în ultimul rând, accesul neîngrădit la justiție.
Vezi comunicatul de lansare a campaniei, din 9 decembrie 2014, ce a avut loc la Palatul Parlamentului.
Află cum te poți implica în campanie!
CARAVANA „LAGĂRELE DE LÂNGĂ TINE”
Evenimente anterioare:
» 9-10 mai 2015, @ONGfest 2015, București
» 16 mai 2015, @Târg ONG, Târgu Mureș
» 22-23 mai 2015, @Coresi Mall, Brașov
» 6-10 iunie 2015, @Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca
» 12-14 iunie 2015, @Street Delivery X, București
» 17-20 iunie 2015, @Piața Ovidiu, Constanța
» 11-13 septembrie 2015, @Plai Festival, Timișoara
» 2-4 octombrie 2015 @Oradea, Piața 1 Decembrie
» 9-10 octombrie 2015, @Sibiu, Piața Mică
» 9-22 noiembrie 2015, @Pasaj Universitate, București
» 23-27 noiembrie 2015, @British Council, București
Caravana „Lagărele de lângă tine” este o expoziție itinerantă de fotografie ce documentează viața persoanelor cu dizabilități mintale aflate în instituțiile statului sub așa-zisul sistem de „protecție” socială. Fotografiile au fost realizate în decursul anilor 2014 și 2015 de către fotografii Odeta Catană și Dan Ava, în timp ce au însoțit experții CRJ în vizitele de monitorizare din 15 locații din toată țara. Pe lângă fotografiile realizate de profesioniști, expoziția cuprinde și fotografii realizate chiar de către persoane cu dizabilități mintale – cei din centrele vizitate – cărora le-am înmânat aparate pe film de unică folosință. Expoziția este prezentată în așa fel încât dorește să reproducă cât mai precis și obiectiv, fără exagerări și hiperbole, atmosfera de izolare și singurătate dintr-o astfel de instituție din România anului 2015: o structură de lemn cu o suprafață de 27 mp și 4 pereți de 2,33 m înălțime, luminată cu neoane albe și cu o intrare îngustă pe una din laturi, ce adăpostește aproximativ 14o de fotografii din „lagărele” României contemporane. În centrul încăperii ce aduce cu o cușcă se află cadrul unui pat de fier – un obiect atât de comun pentru cei ce locuiesc în centrele de plasament și reprezentativ pentru programul zilnic pe care cei mai mulți îl au: să stea toată ziua în pat.
Expoziția dorește să aducă la cunoștința publicului situația degradantă în care se află cei 25.000 de copii și adulți cu dizabilități instituționalizați din România, situație ce altfel ar rămâne necunoscută, dat fiind faptul că aceste instituții intră în categoria celor „privative de libertate”, asemeni închisorilor, în care rezidenților nu li se permite să plece de bunăvoie și care se află acolo prin ordinul sau sub controlul de facto al unei autorități judecătorești, administrative etc.
Fii la curent cu ultimele noutăți legate de Caravană aici.
CUM TE POȚI ALĂTURA CAMPANIEI?
1. Semnează petiția pentru înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare.
2. Urmărește-ne pe facebook și distribuie mesajele noastre.
Cu cât suntem mai mulți, cu atât șansele unei schimbări reale cresc.
3. Dorești să le trimiți o vedere din „lagăre” celor ce fac legile în România?
Scrie-ne pe office@crj.ro și îți trimitem GRATUIT câte vederi dorești, pe care le poți semna. Apoi, fie ni le returnezi, iar noi le trimitem mai departe către Parlament, fie le poți trimite chiar tu.
„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.