CUM A FOST: „Lagărele de lângă tine” la Coresi Shopping Resort, Brașov, 22-23 mai

Pe 22 și 23 mai 2015, Centrul de Resurse Juridice a adus Caravana „Lagărele de lângă tine” la Coresi Shopping Resort, din Brașov.

Timp de 2 zile, sute de oameni au pășit în lumea lagărelor României contemporane, întruchipată într-o instalație foto cu peste 120 de fotografii ce documentează viața copiilor și tinerilor cu dizabilități mintale închiși în instituțiile statului. Instalația a fost concepută special pentru această campanie de către arhitecții de la www.syaa.ro pentru a reda atmosfera de izolare în care trăiesc cei 25.000 de așa-ziși „beneficiari” ai sistemului de protecție socială.

Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 165 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 003 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 025 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 028
Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 031 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 033 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 164

În prima zi a caravanei, pe 22 mai, de la ora 15:00, am organizat dezbaterea cu tema „În ce măsură sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituțiile statului?”, chiar în jurul instalației foto. Cu această ocazie, am reușit să aducem la aceeași masă reprezentanți ai DGASPC Brașov, ai Direcției locale de Sănătate Publică, reprezentanți ai unor ONG-uri de profil din Brașov, printre care doamna Gabriela Plopeanu, Președintele Asociației Copiii de Cristal, domnul Claudiu Ștaier, Președintele Fundației Rafael, părinți însoțiți de copii cu dizabilități mintale sau rude ale acestora, precum și jurnaliști și politicieni.

Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 037 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 041 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 045 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 052

Printre cei care au luat cuvântul se numără doamna Deputat PNL Maria Grecea, care și-a exprimat susținerea față de inițiativa CRJ, menită să unească persoanele cu dizabilități mintale, reprezentanții acestora și publicul solidar într-o singură voce, care să ceară factorilor de decizie respectarea drepturilor omului. „În Romania, oamenii nu-și cer drepturile. Nici cei care pot s-o facă. Atunci când le este încălcat un drept, eu le spun celor cu care mă întâlnesc să iasă, să-și ceară drepturile. Dacă suntem trași de mâneca, ne vom mobiliza. Astfel de proiecte trebuie să continue.”, a afirmat doamna deputat.

Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 120Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 149 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 144 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 055 Lagarele de langa tine @ Brasov, 22-23 mai 152

În același timp, părintele unui copil cu tulburare de spectru autist și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități atunci când, dintr-un motiv sau altul, ajung într-o instituție: „daca un tânăr cu autism sau cu sindrom Down are o manifestare mai agresivă, este luat cu poliția și aruncat într-un spital de boli nervoase. Nimănui nu-i pasă de munca depusă pentru acel copil.”

Prin acțiunea din Brașov, a treia de acest gen după evenimentele similare din București, de la ONGFest 2015 și de la Târgu Mureș, în cadrul Târgului ONG – Împreună pentru comunitate, am oferit publicului nu doar ocazia să afle despre existența regretabilă a acestor instituții și condițiile degradante pe care acestea le oferă rezidenților, ci și instrumente concrete prin care să se alăture campaniei și prin care să susțină demersurile CRJ: semnarea petiției pentru înființarea mecanismului național de monitorizare (care numără deja 3.600 de semnături), alături de cărțile poștale cu fotografii din instituții ce vor ajunge pe masa politicienilor. Urmează Clujul și Constanța în luna iunie, pentru ca apoi, la toamnă, să mergem la Timișoara, Sibiu, Oradea, Iași și, în fine, la București. Detalii în curând.

 „Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.