Petiție: PLEDOARIE PENTRU DEMNITATE

OPREȘTE ABUZURILE DIN CENTRELE PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂȚI MINTALE!

Autor: Centrul de Resurse Juridice, Destinatar: Senatul României

TEXTUL PETIȚIE

Stimați senatori,

Consider că modul în care sunt tratate persoanele cu dizabilități mintale este o rușine națională. Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România în 2010, obligă statul român sa înființeze un Mecanism Independent de Monitorizare care sa prevină încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate și să contribuie la dezinstituționalizare. Dupa 4 ani de amânări, soluția se află în sfârșit pe masa Senatului.

Vă cer să adoptați proiectul de lege L303/2015, care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituțiile statului.

SEMNEAZĂ PETIȚIA PE PLATFORMA DE-CLIC.RO ==> facem.de-clic.ro/fara-lagare

CONTEXT

25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale trăiesc în instituții specializate, ce funcționează în regim privativ de libertate. Deși este rolul instituțiilor să se îngrijească de reabilitarea, recuperarea și integrarea acestor persoane în comunitate, în fapt acest lucru nu se întamplă. Mai mult, 1.500 de persoane cu dizabilități mintale aflate în „grija” statului au decedat între 2011-2014, conform datelor furnizate de autoritățile locale din doar 27 de județe care au răspuns solicitării de informații. Numărul deceselor ar putea fi mult mai mare iar acestea rămân adesea neinvestigate, contrar prevederilor legale.

În această toamnă senatorii voteză legea pentru înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare, un proiect legislativ inițiat de societatea civilă după 10 ani monitorizare.

În lipsa unui sistem care să verifice dacă drepturile omului sunt respectate și să se asigure că rezidenții pot depune plângeri dacă aceste drepturile le sunt încălcate, în spatele ușilor închise se petrec abuzuri inimaginabile: instituționalizarea pe motiv de dizabilitate, lipsa serviciilor în comunitate, folosirea legării și izolării ca pedeapsă, servicii educaționale, psihologice și medicale neadecvate, igienă precară, supraaglomerare și restrângerea accesului la justiție.

Cere-le senatorilor să adoptate proiectul de lege L303/2015, care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituțiile statului.