Mecanismul Național de Monitorizare

UPDATE 2: Pe 21 decembrie 2015, plenul Senatului a adoptat cu 102 voturi pentru și 2 abțineri Propunerea legislativă privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități – proiect de lege propus de CRJ pe 9 decembrie 2014, care prevede monitorizarea independentă, prin vizite neanunțate, a instituțiilor pentru persoane cu dizabilități mintale. DETALII AICI.

UPDATE: Pe 8 decembrie 2015, Comisia de Drepturile omului, Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială ale Senatului (cameră decizională) s-au reunit într-o ședință comună și au votat în UNANIMITATE proiectul de lege propus în decembrie 2014 de CRJ care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare. Practic, proiectul de lege fundamentat pe Convenție va merge în Senat cu recomandare de adoptare, ceea ce înseamnă că în curând România poate avea în sfârșit o autoritate independentă, ce înglobează toate cerințele Convenției, și care, prin realizarea de vizite neanunțate de către echipe de experți independenți ce includ persoane cu dizabilități mintale foste beneficiare, va putea preveni abuzurile în centrele pentru persoane cu dizabilități mintale.

CITEȘTE PROIECTUL DE LEGE

Infografic - Mecanismul Independent de Monitorizare

Decembrie 2014: CRJ propune un proiect de lege

Pe 9 decembrie 2014, Centrul de Resurse Juridice a propus un proiect de lege ce prevede înființarea unui mecanism național de monitorizare independent, ce poate asigura respectarea drepturilor celor 25.000 de persoane cu dizabilități instituționalizate în prezent. Proiectul de lege a găsit susținerea mai multor senatori și deputați de la toate partidele, astfel că a fost preluat și inițiat în cadrul procesului legislativ.

URMĂREȘTE PARCURSUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI DE LEGE

Prezenta propunere de lege a fost adoptată de Camera Deputaților ca primă Cameră sesizată pe 10 iunie 2015. În prezent, propunerea de lege se află la Senat, fiind Camera decizională, iar pe 15 iunie 2015 a fost trimisă către:

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială și Comisia pentru sănătate publică pentru raport, cu termen 8 septembrie 2015, și către: Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital și Comisia pentru egalitatea de şanse pentru aviz, cu termen 7 septembrie 2015.

RESURSE DE INFORMARE

Citește expunerea de motive pentru a înțelege de ce este nevoie de un mecanism național de monitorizare independent și cum le poate îmbunătății considerabil viața persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate.

Citește proiectul de lege în forma adoptata de Camera Deputaților și află exact ce prevede.

Citește Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Ai modificări sau amendamente la proiectul de lege propus? Descarcă proiectul de lege sub formă de tabel în care poți propune modificări și/sau completări pentru fiecare articol și/sau alineat în parte. Apoi trimite documentul pe adresa Senatului: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711 sau prin e-mail, la gpascu@crj.ro.

SUSȚINE ADOPTAREA PROIECTULUI

Cei 25.000 de copii și adulți cu dizabilități instituționalizați au nevoie de suportul tău. Semnează petiția inițiată de CRJ și eliberează-i din „Lagărele de lângă tine”!