Harta deceselor: Câte persoane cu dizabilităţi mintale au murit în custodia statului între anii 2011-2014?

Ultima actualizare a hărții este din 26.01.2017

UPDATE: Pe 3 decembrie 2015, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, CIM împreună cu CRJ au publicat „Harta Morții”, întocmită în urma unui studiu făcut la nivel național în perioada iulie-noiembrie 2015. Conform studiului și coroborat cu statistica anterioară a CRJ, rezultă că din ianuarie 2010 și până în septembrie 2015, în Romania au murit, în centrele de stat sau private dar finanțate de stat, 4.568 de persoane. Detalii aici.

Harta interactivă prezintă două categorii de informaţii: (1) rezultatele vizitelor de monitorizare realizate de Centrul de Resurse Juridice în centre pentru copii şi tineri cu dizabilităţi mintale şi (2) numărul comunicat de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la decesele persoanelor cu dizabilităţi mintale aflate în custodia statului, în perioada 2011-2014.

Itemii din hartă privind decesele se bazează pe datele comunicate de Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC-uri), ca răspuns la solicitările de informaţii publice trimise de CRJ. Din toate cele 47 de DGASPC-uri, CRJ a primit până la acest moment răspuns de la doar 27 de Direcţii. Datele prezentate în hartă nu sunt publicate de către aceste instituţii.

În acest context, Centrul de Resurse Juridice a inițiat campania Lagărele de lângă tine și o petiție prin care cerem autorităților să adopte proiectul de lege pentru înființarea mecanismului independent de monitorizare menit să prevină și să supravegheze respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate. SEMNEAZĂ PETIȚIA!