„Lagărele de lângă tine” la Constanța, Piața Ovidiu, 17-20 iunie

Centrul de Resurse Juridice vă invită, între 17 și 20 iunie, în Piața Ovidiu din Constanța, să descoperiți o lume ascunsă, în care drepturile omului există doar pe hârtie.

afis-web-constanta

„Văzusem câteva fotografii înainte, auzisem poveşti de la ceilalţi psihologi sau jurişti care fuseseră în centre, dar mă aşteptam să fiu mai tare, mai detaşată, mai „antropolog” care observă obiectiv. Greu de spus ceea ce m-a marcat mai mult, dar ceea ce îmi vine în minte, dacă închid acum ochii, este sentimentul de închis şi de îngrădire. Simţeam că şi eu, dacă voi sta mult acolo, cumva nu o să mai pot ieşi.” – Odeta Catana, fotograf

În România sunt 25.000 de copii și adulți care trăiesc închiși în instituțiile statului. Doar în perioada 2011-2014 au murit în „grija” statului 1.462 de copii și adulți cu dizabilități, iar aceasta în doar jumătate din ţară. Iată „Harta Deceselor”: http://bit.ly/1JIRix7.

CRJ aduce la Constanța, în premieră, o instalație foto cu peste 120 de fotografii realizate de fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava, dar și de către cei care își petrec „cei mai frumosi ani” în condiții inumane.

„Un accident genetic, un picior care alunecă de pe trotuar sau doi părinți dispăruți prea devreme. Într-o fracțiune de secundă viața ta sau cea a copilului tău poate deveni una complet lipsită de speranță. Fără să ceri, fără să poți preveni în vreun fel, ajungi să trăiești la mila statului.” – Ana Dragu, scriitoare, părintele unui copil cu autism  

Oameni care poate că niciodată n-au cunoscut bucuria unui zâmbet sau liniștea unei mângâieri. Radiografia dezarmantă a unei societăți lipsite de compasiune și de respect. Asta am descoperit noi lucrând la acest proiect. Iar ceea ce am încercat să facem a fost să ajutăm ca imaginile și textul să spună povestea lor tristă. Fără patimă, fără stridențe, însă clar și direct. Sperăm ca povestea să ajungă astfel mai ușor la acei oameni liberi care știm că există și care sunt sigur că vor reacționa”, spune Adrian Soare, Arhitect SYAA, autorul instalației foto.

Schimbând prezentul lor, schimbi viitorul nostru!

Instalația foto a fost concepută de către arhitecții de la www.syaa.ro pentru a reda atmosfera de izolare dintr-o astfel de instituție.

Eveniment Facebook: http://on.fb.me/1IXoVNd

Mai multe detalii pe: www.crj.ro și www.facebook.com/LagareleDeLangaTine.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.