„Lagărele de lângă tine” în Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca, 6-10 iunie

Centrul de Resurse Juridice vă invită, între 6 și 10 iunie, în Piața Avram Iancu din Cluj, să descoperiți o lume ascunsă, în care drepturile omului există doar pe hârtie.

„Văzusem Afis - Lagarele de langa tine @ Cluj, 6-10 iuniecâteva fotografii înainte, auzisem poveşti de la ceilalţi psihologi sau jurişti care fuseseră în centre, dar mă aşteptam să fiu mai tare, mai detaşată, mai „antropolog” care observă obiectiv. Greu de spus ceea ce m-a marcat mai mult, dar ceea ce îmi vine în minte, dacă închid acum ochii, este sentimentul de închis şi de îngrădire. Simţeam că şi eu, dacă voi sta mult acolo, cumva nu o să mai pot ieşi.” – Odeta Catana, fotograf

În România sunt 25.000 de copii și tineri care trăiesc închiși în instituțiile statului. Doar în perioada 2011-2014, 1.500 de copii și adulți cu dizabilități au murit în „grija” statului, în doar jumătate din ţară.

CRJ aduce la Cluj, în premieră, o instalație foto cu peste 120 de fotografii realizate de fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava, dar și de către cei care își petrec „cei mai frumosi ani” în condiții inumane.

„Un accident genetic, un picior care alunecă de pe trotuar sau doi părinți dispăruți prea devreme. Într-o fracțiune de secundă viața ta sau cea a copilului tău poate deveni una complet lipsită de speranță. Fără să ceri, fără să poți preveni în vreun fel, ajungi să trăiești la mila statului.” – Ana Dragu, scriitoare, părintele unui copil cu autism  

Schimbând prezentul lor, schimbi viitorul nostru!

Instalația va fi amplasată în Piața Avram Iancu din Cluj, vizavi de Teatrul Național. Programul de vizitare este 6-10 iunie, între 10 AM – 8 PM.

Instalația foto a fost concepută de către arhitecții de la www.syaa.ro pentru a reda atmosfera de izolare dintr-o astfel de instituție.

Vezi evenimentul pe facebook.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.