CUM A FOST: „Lagărele de lângă tine” la Cluj-Napoca, 6-10 iunie

Cluj-Napoca, 9th June 2015_2Între 6 și 10 iunie 2015, miile de clujeni care au traversat Piața Avram Iancu au avut ocazia să pășească în instalația foto „Lagărele de lângă tine”, amplasată vizavi de clădirea impunătoare a Teatrului Național. Am văzut fețe curioase și intrigate de ce caută o cușcă din lemn în centrul orașului lor? Odată intrați, curiozitatea și intrigarea erau treptat înlocuite de tristețe, rușine, și indignare pentru ceea ce arătau cele 120 de fotografii despre viața ascunsă din instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale din România: singurătate, suferință, resemnare, condiții degradante de viață și chiar abuzuri.

Cei mai mulți doreau să afle mai multe detalii, eventual cum pot schimba ceva. Astfel, cu ajutorul voluntarilor de la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, am împărțite sute de flyere cu textul petiției online și cu adresa la care puteau semna petiția și am reușit să adunăm alte câteva sute de cărți poștale cu semnături de susținere pentru proiectul de lege privind înființarea Mecanismului Național de Monitorizare.

De asemenea, marți, 9 iunie, de la ora 18, am organizat o dezbatere publică cu tema: „Drepturile omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale.” Ca la fiecare dezbatere, am trimis invitații către instituțiile locale cu atribuții în asistență socială și protecția copilului, precum DGASPC Cluj, Centrul de Plasament nr. 8 „Speranţa” din Huedin, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția de Sănătate Publică Cluj, către senatorii și deputații din județul Cluj și peste 100 de invitații adresate ONG-urilor locale și presei.

Drept rezultat, am avut parte de o dezbatere interactivă cu 25 de participanți. Din partea autorităților locale au participat Directorul General Adjunct al DGASPC Cluj, doamna Nicoleta Molnar și Șeful de centru al Centrului de Plasament nr. 8 „Speranța” din Huedin, jud. Cluj, domnul Ioan Tișe. Din rândul presei au fost 8 jurnaliști, redactori sau reporteri din partea TVR Cluj, TVS Brașov, Juridice.ro, DAReghin TV, Átlátszó Erdély, și Radio Cluj.  De asemenea, s-au alăturat dezbaterii membrii ai unor ONG-uri precum ACTEDO din Cluj, Asociația Tonal din Sibiu, psihologi, profesori ai UBB Cluj și 5 studenți la drept, asistență socială și activiști locali. Toți participanții au primit o mapă cu raportul de monitorizare din Centrul de Plasament nr. 8 „Speranţa”, Huedin, cărți poștale și flyere.

Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 177

Ca de fiecare dată, dezbaterea a debutat cu vizitarea instalației foto, discuțiile începând încă de acolo pe marginea fotografiilor prezentate și a problemelor pe care le ridică. Apoi, participanții au fost invitați pentru a continua dezbaterea pe o terasă de lângă Piața Avram Iancu, iar discuțiile au fost moderate de jurnalistul Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigații Media, care a realizat mai multe anchete jurnalistice în colaborare cu CRJ.

Ovidiu Vanghele a deschis discuția pornind de la cifrele pe care CRJ le-a obținut despre cele 1.500 de decese înregistrate la nivel național între 2011 și 2014 în instituții pentru persoane cu dizabilități mintale, decese ce au rămas neanchetate de organele abilitate, deși legislația prevede acest lucru. În acest context, Georgiana Pascu de la CRJ, managerul proiectului, a ridicat problema nevoii urgente a unui mecanism național de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate, care să funcționeze independent și care, prin vizite neanunțate, să descopere, să raporteze către organele de anchetă competente și, prin urmare, să prevină abuzurile care au loc sistematic în aceste instituții. Astfel, a fost adus în discuție proiectul de lege ce se află pe masa Parlamentului și principale consecințe pe care ar urmă să le producă, dacă va fi adoptat. De asemenea, s-a cerut susținerea societății civile, dar și a autorităților locale pentru acest proiect, explicând că urmărește interesul superior al celor pe care actualul sistem îi are în grijă.

Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 230

De asemenea, discuțiile s-au purtat și pe marginea observațiilor din raportul de monitorizare al Centrului de Plasament nr. 8 „Speranţa” din Huedin, jud. Cluj,  care au relevat că situația din acest centru este mai degrabă o excepție la nivel național. Șeful de centru prezent la dezbatere a explicat că personalul și autoritățile clujene reușesc să formeze și să susțină personalul instituțiilor, astfel încât să prevină abuzurile asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate și că încurajează orice colaborare cu societatea civilă pentru a susține inițiativele persoanelor cu dizabilități mintale aflate în centrul pe care îl conduce.

Concluziile s-au axat pe nevoia dezinstituționalizării, ca fiind singura soluție prin care persoanele cu dizabilități mintale să poată trăi independent în comunitate, fără să li se încalce demnitatea, mai ales ca acest obiectiv a fost asumat de guvern, dar care nu pare să aibă parte de progrese sau care a ramas la stadiul de declarație, fără un plan concret și realist de acțiune. Dezbaterea nu s-a încheiat fără ca membrii CRJ să le prezinte participanților instrumentele prin care pot cere decidenților politici adoptarea Mecanismului Național de Monitorizare, precum petiția online, cărțile poștale și resursele de informare de pe site și din pagina de facebook a campaniei.

Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 064 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 071 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 075 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 080 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 084 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 098 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 116 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 122 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 130 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 133 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 136 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 143 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 144 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 145 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 155 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 163 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 166 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 169 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 171 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 004 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 008 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 009 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 012 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 024 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 030 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 050 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 051 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 056 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 058 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 060

Fotografii dezbatere

Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 278 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 265 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 226 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 199 Lagarele de langa tine @ Cluj-Napoca 230