„Lagărele de lângă tine” la Sibiu, Piața Mică, 9 – 10 octombrie

București, 06.10.2015

Campania de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, inițiată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ajunge pe 9 și 10 octombrie în Piața Mică din Sibiu.Afis Lagarele de langa tine la Sibiu

Prin această campanie, CRJ urmăreşte conștientizarea publicului despre anvergura abuzurilor sistematice la adresa drepturilor persoanelor cu dizabilități
mintale instituţionalizate și mobilizarea lui pentru convingerea decidenților politici că adoptarea de urgență a proiectului de lege privind înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare va contribui la respectarea dreptului la demnitate al persoanelor cu dizabilităţi din România.

Abuzul, o regulă și nu o excepție

Întâmplător sau nu, cel mai recent caz de abuz vine chiar din județul Sibiu. La finele săptămânii trecute, presa locală și națională a scris despre infirmiera din Mediaș care ar fi obligat tinere cu dizabilităţi instituţionalizate în două centre din Dumbrăveni şi Mediaş să practice prostituţia şi cerşetoria. Săptămâna trecută, într-un comunicat al DIICOT se arăta că mai multe persoane au fost reţinute pentru infracţiunea de trafic cu minore dintr-un centru de plasament din Dîmboviţa. Acum nici o lună, presa a scris despre fata legată de pat şi într-o cămaşă de forţă improvizată, de la o casă de tip familial din Caracal, iar în luna iulie, vecinii unei case de tip familial a DGASPC Sector 6 din Bucureşti au trimis presei o înregistrare a unui copil cu dizabilități legat cu funia de o ușă în curtea centrului.

În total, am identificat zece cazuri ce au fost mediatizate în mai puţin de o lună, însă la nivel național vorbim de 25.000 de persoane în peste 700 de instituții despre ale căror vieți marcate aflăm doar atunci când presa sau un vecin declanşează un scandal.

Expoziție de fotografie în Piața Mică: „Fotografii din lagăre”

Pe 9 și 10 octombrie, sibienii sunt invitaţi să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, cu peste 120 de fotografii ce documentează viaţa persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate. Fotografiile expuse au fost realizate între 2014 și 2015 de „beneficiari” ai centrelor, împreună cu fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava. Expoziția foto ce va fi amplasată în Piața Mică (în fața librăriei Habitus) ajunge la Sibiu după ce a putut fi deja vizitată în orașe precum București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Oradea.

Drepturile omului doar pe hârtie

CRJ atrage atenția de mai bine de 10 ani asupra acestor probleme, realizând vizite neanunțate în astfel de instituții, în urma cărora întocmește rapoarte de monitorizare pe care le trimite autorităților și le publică online împreună cu răspunsurile acestora. Nu de puţine ori, rapoartele de vizită au fost urmate de sesizări adresate parchetelor şi autorităţilor responsabile.

La nivelul județului Sibiu, cel mai recent raport datează din ianuarie 2014, privind Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități Turnu Roșu, unde monitorii CRJ au identificat, printre alte încălcări ale drepturilor omului: lipsa consilierii psihologice şi a altor activităţi de abilitare, lipsa unui sistem pentru plângeri destinat beneficiarilor, precum și decizia de a investi în reabilitarea şi modernizarea clădirii, în locul investițiilor în servicii în comunitate. Puteți consulta raportul și răspunsul autorităților aici: http://bit.ly/1hl94vG.

Una dintre cele mai grave probleme pe care CRJ le semnalează prin campania „Lagărele de lângă tine” este lipsa accesului la justiție al rezidenților, acces care ar facilita inclusiv dreptul la viaţă independentă în comunitate. Practic, acestea fie nu știu că se pot plânge, necunoscându-și drepturile, fie nu beneficiază de mijloacele sau de asistența necesară pentru a înainta în mod real plângeri privind relele tratamente la care sunt supuși.

În plus, CRJ atrage atenția că, potrivit autorităților locale din 27 de județe, în perioada 2011-2014 au decedat 1.500 de persoane instituționalizate. Celelalte autorități au refuzat să ofere cifre oficiale, astfel că numărul poate fi mult mai mare. Pentru o imagine mai clară, CRJ a realizat o hartă a deceselor: http://bit.ly/1JIRix7.

Din septembrie, soluția se află pe masa Senatului

CRJ a propus încă de anul trecut un proiect de lege pentru înființarea Mecanismului Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi și reprezentanți ai societății civile, care împreună cu alţi experţi în domeniu, să contribuie la identificarea abuzurilor, prevenirea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială. Proiectul de lege fundamentat pe cerinţele Convenţiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost adoptat de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat.

Adoptarea Mecanismului de către Parlament ar înseamna începutul unei schimbări mult așteptate, astfel că CRJ subliniază importanța momentului și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta celor vulnerabili, dar și de viitorul imprevizibil al fiecăruia dintre noi.

Apel la mobilizare cetățenească

Centrul de Resurse Juridice îi invită pe sibieni să solicite decidenților politici adoptarea Mecanismului de către Parlament, care ar duce la prevenirea abuzurilor și, în perspectivă, la închiderea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități mintale și la redarea demintății și a dreptului la viață independentă în comunitate, așa cum prevede și Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România încă din 2010.

Pentru aceasta, CRJ a creat mai multe instrumente prin care toți cei interesați se pot alătura campaniei:

  • o petiție online ce a strâns deja peste 6.300 de semnături: http://bit.ly/1LMVUTg
  • o serie de cărți poștale adresate membrilor Parlamentului, ce pot fi semnate cu ocazia vizitării instalației foto
  • o pagină de facebook de susținere a campaniei: com/LagareleDeLangaTine

Evenimentul de la Sibiu beneficiază de sprijinul Asociației TONAL din Sibiu, o platformă umană şi profesională menită să creeze solidaritate şi comunicare în favoarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală, a persoanelor care se află în dificultate psihologică sau în situaţii de risc psiho-social. TONAL participă în mod curent la vizitarea neanunţată şi elaborarea rapoartelor de monitorizare, cu coordonarea CRJ. www.tonal.ro

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

Evniment pe facebook: facebook.com/events/1173540246008401/

Mai multe detalii despre campanie pe crj.ro/lagarele-de-langa-tine.

Pentru declarații de presă:

Georgiana Pascu, Manager Program Pledoarie pentru Demnitate, CRJ

georgiana.pascu@crj.ro / (021) 212 06 90 / (0729) 881 159

Mugur Frăţilă, Președinte Asociația Tonal

office@tonal.ro / (0744) 248 489