Campania „Lagărele de lângă tine” se mută în stradă, Târg ONG, Târgu Mureș, 16 mai

Pe 16 mai, 2015, Centrul de Resurse Juridice aduce campania „Lagărele de lângă tine”, ce promovează drepturile persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituțiile statului, la Târgu Mureș, în cadrul ediției a XIII-a a Târgului ONG – Împreună pentru comunitate, din Piața Trandafirilor.

În cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii realizate în decursul anului 2014 pe parcursul vizitelor de monitorizare ale experților CRJ în diverse instituții pentru copii și tineri cu dizabilități mintale din România. Fotografiile documentează viața persoanelor instituționalizate și condițiile inumane în care trăiesc, o parte din fotografii fiind realizate chiar de către rezidenți. Modalitatea de expunere este, de asemenea, inedită: fotografiile sunt expuse în cadrul unei instalații foto ce reproduce atmosfera de izolare dintr-un centru pentru persoane cu dizabilități mintale.

Scopul acțiunii stradale este de a mobiliza comunitatea în sensul susținerii adoptării proiectului de lege privind înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare, aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților înregistrat cu Pl-x nr. 363/2015, mecanism menit să prevină abuzurile asupra drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilități mintale închise în instituțiile finanţate de stat şi să contribuie la procesul de dezinstituţionalizare, așa cum cere Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

În acest sens, vizitatorii vor putea semna petiția inițiată de CRJ pentru susținerea proiectului de lege și, de asemenea, vor putea semna o serie de cărți poștale cu fotografii din instituțiile pentru copii și tineri cu dizabilități mintale, adresate celor doi Președinți, ai Senatului, respectiv Camerei Deputaților, în speranța că aceștia vor susține proiectul de lege. Petiția poate fi semnată și online, la adresa www.petitieonline.com/sunt_singur_pe_lume_cine_ma_apara, în prezent având deja peste 3.000 de semnături.

Așadar, Centrul de Resurse Juridice îi invită sâmbătă, 16 mai, de la ora 10, în cadrul Târgului ONG de la Târgu Mureș din Piața Trandafirilor, pe toți cei ce doresc să susțină această inițiativă ce poate reda celor 25.000 de copii și tineri închisi în cele peste 1.000 de instituții pentru persoane cu dizabilități mintale șansa la o viață demnă, în comunitate. Evenimentul va debuta cu o dezbatere pe tema proiectului, de la ora 10:30, chiar în interiorul instalației foto. Standul CRJ se va afla în fața statuii lui Avram Iancu.

Acest eveniment este al doilea dintr-o serie de acțiuni stradale în plină desfășurare, după ce pe 9 și 10 mai Centrul de Resurse Juridice a dat startul caravanei „Lagărele de lângă tine” la ONGFest 2015, din București.

Vezi evenimentul pe facebook.

Semnează petiția aici: petitieonline.com/sunt_singur_pe_lume_cine_ma_apara

Alătură-te campaniei pe facebook: facebook.com/LagareleDeLangaTine

Instalația foto a fost concepută special pentru acest proiect de arhitecții de la www.syaa.ro.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro