CUM A FOST: „Lagărele de lângă tine” la Târg ONG, Târgu Mureș, 16 mai

Sâmbătă, pe 16 mai 2015, echipa CRJ însoțită de câțiva voluntari a ajuns la Târgu Mureș pentru a doua acțiune a Caravanei „Lagărele de lângă tine”, după cea de weekendul precedent, de la ONGFest din București.

De data aceasta, am profitat de desfășurarea celei de-a XIII-a ediții a Târgului ONG – Împreună pentru comunitate ce se desfășoară anual în Piața Trandafirilor din centrul orașului Târgu Mureș, pentru a amplifica mesajul campaniei noastre în rândul societății civile locale, dar și al vizitatorilor târgului.

În ciuda ploii și a firgului care au ținut până searea, am montat instalația foto încă de la 10 dimineața. Astfel, câteva sute de oameni i-au trecut pragul cu umbrele și pelerine de ploaie, pentru a lua contact cu realitatea sumbră a „lagărelor” din România zilelor noastre, în care 25.000 de copii și adulți cu dizabilități intelectuale și probleme de sănătate mintală își duc viața în condiții degradante, nedemne de o ființă umană.

Reacțiile au fost în unanimitate de înmărmurire și indignare pentru faptul că în ziua de azi mai există astfel de instituții ce aduc aminte de „orfelinatele groazei” dinainte de ’89. Cu atât mai mult cu cât România este parte de ani buni a atâtor tratate și convenții, prin a căror semnare s-a angajat să ofere acestui grup vulnerabil o viață demnă, acces la serivicii deschise în comunitate și la un act de justiție echitabil.

Pentru că lucrurile nu se pot îndrepta fără concursul autorităților și politicienilor pe de-o parte și membrii societății civile pe de altă parte, în aceeași zi de la 10:30, am organizat dezbaterea „O zi în lagărele de lângă tine”, menită să pună în discuție situația încălcării sistematice a drepturilor persoanelor cu dizabilități din instituții, cauzele și soluțiile pe care societatea civilă le propune. Dezbaterea a fost moderată de Ovidiu Vanghele, jurnalist cu experiență în investigații, de la Centrul de Investigații Media.

Printre cei care au răspuns pozitiv invitației noastre s-au numărat directorul DGASPC Mureș, domnul Lorand Schmidt, vicepreședintele Asociației HIFA România – Ajutor pentru toți, psihologul și coordonator de program al Organizației Salvați Copii – filiala Mureș Alina Schenk, profesori de învățământ primar, membri ai Asociației Catharsis Târgi Mureș – asociație ce reunește parinți și susținători  legali ai persoanelor cu  dizabilități  psihomotorii și locomotorii, Andreia Moraru, Director de program al Fundației Transilvană Alpha și Coordonator Dizabnet, precum și simpli vizitatori ai expoziției foto, interesați de situația persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate.

Acțiunea de la Târgu Mureș nu a rămas fără rezultat. În doar o zi am reușit să strângem aproximativ 200 de semnături pe cărțile poștale care vor ajunge la Președinții celor două Camere ale Parlamentului și alte câteva sute pe petiția online – instrumente prin care ne arătăm susținerea față de proiectul de lege care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituții.

În încheiere, le mulțumim voluntarilor, celor prezenți la dezbatere, Asociației Alpha Transilvană care ne-au susținut logistic în organizarea evenimentului și tuturor oamenilor care au înfruntat vremea ostilă pentru a se interesa de viața unor semeni de-ai noștri care nu-și pot spune singuri povestea.

De asemenea, vă prezentăm fotografii de la eveniment și vă anunțăm că următoarea destinație a Caravanei este orașul Brașov. Detalii în curând, pe site și pe pagina noastră de facebook: Lagărele de lângă tine.

Lagarele de langa tine @ Tg. Mures 098 Lagarele @ Tg. Mures 006 Lagarele @ Tg. Mures 155 Lagarele @ Tg. Mures 165 Lagarele @ Tg. Mures 166 Lagarele @ Tg. Mures 168 Lagarele @ Tg. Mures 182 Lagarele @ Tg. Mures 185 Lagarele @ Tg. Mures 187 Lagarele @ Tg. Mures 196

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.