„Lagărele de lângă tine” la Street Delivery X, București, 12-14 iunie

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vă invită pe 12-13-14 iunie la Street Delivery X București să luați contact cu o lume ascunsă și revoltătoare – cea a miilor de copii și adulți cu dizabilități mintale închiși în instituțiile statului, adevărate „lagăre” ale României contemporane, în care drepturile omului nu există.

Pe trotuarul din dreapta BisericiiAfis - Lagarele de langa tine @ SDX Anglicane de pe strada Pictor Arthur Verona veți putea păși într-o instalție foto-experiență cu peste 120 de fotografii ce documentează viața acestor persoane lipsite de orice apărare în fața abuzurilor unor autorități aflate, în cele mai multe din cazuri, într-un vădit conflict de interese – cei responsabili pentru abuzuri sunt aceiași cu cei care ar trebui să raporteze abuzurile.

Conform datelor obținute de CRJ, între 2011 și 2014, nu mai puțin de 1.500 de oameni au murit în aceste instituții în condiții neclare, deși se aflau în „grija” statului, iar asta în doar jumătate din județele țării. Iată „Harta Deceselor”. Pentru cealaltă jumătate nu există cifre. Și dacă nu v-ați indignat îndeajuns, un studiu IPP din 2013 spune că aproximativ doi din trei așa-ziși „beneficiari” ai sistemului așa-zis de „reabilitare și recuperare” neuropsihică părăsesc sistemul doar prin deces.

Descoperă, indignează-te și ia atitudine!

Oameni care poate că niciodată n-au cunoscut bucuria unui zâmbet sau liniștea unei mângâieri. Radiografia dezarmantă a unei societăți lipsite de compasiune și de respect. Asta am descoperit noi lucrând la acest proiect. Iar ceea ce am încercat să facem a fost să ajutăm ca imaginile și textul să spună povestea lor tristă. Fără patimă, fără stridențe, însă clar și direct. Sperăm ca povestea să ajungă astfel mai ușor la acei oameni normali și liberi care știm că există și care sunt sigur că vor reacționa”, spune Adrian Soare, Arhitect SYAA, autorul instalației foto.

Dacă și tu crezi că acești oameni au nevoie de un sistem de protecție independent și funcțional, care să le redea demnitatea la care orice om are dreptul, atunci ia atitudine! Cum? Alătură-te campaniei „Lagărele de lângă tine”:

→ SEMNEAZĂ PETIȚIA: www.bit.ly/14AzYtj. Peste 4.000 au semnat deja.

→ Informează-te: www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine/;

→ Rămâi conectat pe facebook.com/LagăreleDeLangaTine.

Eveniment pe facebook: https://www.facebook.com/events/890502587674737/

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.