De Ziua Drepturilor Omului CRJ atrage atenția asupra abuzurilor din centrele de stat pentru persoane cu dizabilități mintale

Astăzi, țările lumii sărbătoresc Ziua Drepturilor Omului, așa cum a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948. În România, motivele de sărbătoare sunt puține, având în vedere că drepturile omului reprezintă mai mult un deziderat și un slogan, decât o realitate.

Centrul de Resurse Juridice dorește, cu acest prilej, să tragă un semnal de alarmă asupra încălcărilor sistematice a drepturilor celor 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale închiși în peste 700 de instituții specializate finanțate din bani publici.

Cifrele spun adevărul pe care autoritățile doresc să îl ascundă

Luna aceasta, Centrul de Resurse Juridice împreună cu Centrul de Investigații Media au actualizat „harta morții” (http://goo.gl/HyrS8m) care relevă că aproape 5.000 de persoane cu dizabilități mintale au decedat în ultimii 5 ani tocmai în instituțiile finanțate de stat cu scopul declarat de a oferi servicii de „reabilitare, recuperare și incluziune” celor ce sunt numiți „beneficiari” ai sistemului de protecție socială. Poate și mai grav este faptul că aceste decese, în majoritatea lor, rămân neinvestigate de către organele judiciare așa cum prevede legea în cazul deceselor într-o instituție privativă de libertate. De asemenea, asupra cauzelor deceselor, acolo unde se cunosc, planează dubii, tocmai pentru că nicio entitate independentă nu le investighează.

Harta deceselor 2010 - 2015

România nu are încă un Mecanism Independent de Monitorizare

Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România încă din anul 2010, obligă statul român să implementeze un mecanism independent de vizite neanunțate în centrele pentru persoane cu dizabilități mintale, cu scopul de a verifica și de a preveni abuzurile angajaților și autorităților în general asupra beneficiarilor. Conform Convenției, mecanismul trebuie să includă persoane cu dizabilități foste beneficiare ale sistemului, împreună cu echipe de experți independenți. În prezent, CRJ este singurul organism care efectuează vizite neanunțate de monitorizare pe baza protocolului semnat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. În urma vizitelor, experții CRJ întocmesc și publică rapoarte pe care apoi le trimit autorităților pentru observații și recomandări, însă în majoritatea cazurilor recomandările CRJ nu se transformă în măsuri concrete de îmbunătățire a situației beneficiarilor. Mai mult, în ciuda protocolului, accesul echipelor CRJ în instituțiile pe care le monitorizează a fost de nenumărate refuzat fără explicație, chiar și prin încălcarea unei decizii definitve a unei instanțe judecătorești.

Infografic - Mecanismul Independent de Monitorizare

Mecanismul Independent de Monitorizare – votat cu UNANIMITATE în comisiile de specialitate ale Senatului

Marți, 8 decembrie 2015, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială ale Senatului (cameră decizională) au votat în UNANIMITATE proiectul de lege propus în decembrie 2014 de CRJ care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare. Practic, proiectul de lege fundamentat pe Convenție va merge în Senat cu recomandare de adoptare, ceea ce înseamnă că în curând România poate avea în sfârșit o autoritate independentă, ce înglobează toate cerințele Convenției, și care, prin realizarea de vizite neanunțate de către echipe de experți independenți ce includ persoane cu dizabilități mintale foste beneficiare, va putea preveni abuzurile în centrele pentru persoane cu dizabilități mintale.

MUG_1660

Această victorie este doar parțială, deoarece până la votul final din plenul Senatului și promulgarea legii de către Peședinte, situația de facto nu se schimbă cu nimic. Cu toate acestea, CRJ așteaptă cu optimism votul din Senat, având în vedere declarațiile unora dintre membrii celor trei comisii. „Cred că ideea este generoasă si vă felicit că v-ați aplecat asupra acestor probleme. Sunt peste 10.000 de oameni care cer asta, trebuie să ținem cont și de ei! Susțin propunerea legislativă!” a declarat domnul senator Florian Popa, membru în Comisia de sănătate publică, referindu-se la petiția inițiată de CRJ pe platforma de-clic.ro ce a adunat peste 10.000 de semnături de susținere pentru proiectul de lege, în cadrul campaniei inițiate de CRJ, intitulată „Lagărele de lângă tine”. La cele 10.000 de semnături se adaugă alte 3.000 de cărți poștale cu fotografii din „lagăre” semnate de cetățeni în timpul unei expoziții foto itinerante prin 8 cele mai mari orașe din România. Expoziția cuprinde fotografii din perioada 2014 – 2015 realizate de fotografi profesioniști și beneficiari ai instituțiilor vizitate ce descriu condițiile inadecvate și abuzurile pe care beneficiarii sunt obligați să le îndure. Petiția poate fi semnată în continuare pe http://facem.de-clic.ro/fara-lagare și va rămâne deschisă până la promulgarea legii în monitorul oficial.

Pentru mai multe informații, accesați www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesați www.eeagrants.ro.

Persoană de contact:

Georgiana Pascu, Manager Program Pledoarie pentru Demnitate, Centrul de Resurse Juridice, georgiana.pascu@crj.ro, (0729) 881 159