23 ianuarie: CRJ someaza Cancelaria Primului Ministru sa execute o hotarare judecatoreasca prin care a fost obligat la furnizarea unor informatii publice

23 ianuarie 2008. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) atrage atentia asupra nerespectarii obligatiei de a executa o hotarare judecatoreasca de catre reprezentantii Guvernului roman.
Centrul de Resurse Juridice a somat astazi Cancelaria Primului Ministru sa execute o hotarare irevocabila pronuntata de Tribunalul Bucuresti in luna februarie 2007, prin care fusese obligat sa comunice informatii de interes public.
Aceste informatii solicitate in urma cu un an si jumatate se refera la furnizarea unei copii de pe raportul elaborat de membrii Grupului la Nivel Inalt in domeniul protectiei si ingrijirii copilului realizat in urma publicarii raportului cu privire la starea copiilor cu dizabilitati mintale din institutii, raport publicat de organizatia Mental Disability Rights International (MDRI) in 10 mai 2006, precum si lista expertilor care au participat la elaborarea acestui document.
Mentionam ca la solicitarea unei copii dupa raportul elaborat de GNI, CRJ a primit o copie dupa un comunicat de presa afisat pe pagina de internet a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Hotararea pronuntata de Tribunalul Bucuresti in februarie 2006 prin care a fost admisa cererea, a ramas irevocabila prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti in luna septembrie 2007, in urma respingerii recursului declarat de Guvern.
Conform legii contenciosului administrativ, Guvernul Romaniei avea obligatia sa execute hotararea in termen de 30 de zile de la ramanerea ei irevocabila.
Cu toate acestea, de peste 4 luni de zile, Guvernul nu a inteles sa execute de buna voie aceasta hotarare, astfel incat CRJ a demarat procedurile de executare silita a hotararii atacate, care presupune inclusiv aplicarea unei amenzi pentru refuzul executarii unei hotarari judecatoresti.