Apel către jurnaliști și politicieni

Lăsați judecătorii Curții Constituționale să judece, așa cum Constituția și legea le-o cer!

Garantul respectării Constituției, acolo unde sunt trecute drepturile noastre civile, este Curtea Constituțională. Nu mai exista nimic deasupra sa.

Presiunile, manipularea și amenințările transmise, cu o evidentă cadență cazonă, către membrii Curții Constituționale ne arată că nu am depășit în niciun fel statutul de țară de abia desprinsă de totalitarism. Numai într-o astfel de țară sunt jurnaliști care plâng de grija structurilor de forță. Numai într-o astfel de țară parlamentari, membri ai comisiei de control a SRI plâng de grija celor pe care ar trebui să îi controleze. Numai într-o astfel de țară, drafturi ale unei posibile motivări a Curții Constituționale ajung în presă, și anume cea care trebuie.

Adularea instituțiilor de forță, renunțarea de bunăvoie la drepturi și libertăți civile și acceptarea ca fiind bune societății a unor texte de lege neconstituționale, toate acestea arată uriașe carențe de democrație.

Suntem pregătiți să trăim după acte normative care încalcă Legea fundamentală? Corupția din Romania e mai bine sa o tratăm cu mijloace constituționale sau alegem, cum am făcut până acum, varianta „scopul scuza mijloacele”?

Atacurile masive asupra judecătorilor Curții Constituționale, acum, în pragul motivării unei hotărâri importante pentru cetățeni și pentru instrucția penala, arată ca lucrurile întâmplate până acum nu au fost firești într-o societate democratică. Căci dacă ar fi fost firești nu ar fi fost motive de neconstituționalitate.

Și pentru cei care plâng de grija SRI: au destul de lucru pe siguranță națională.

În rest, statul de drept se clădește prin respectarea legii. Legea trebuie să fie publică, accesibilă, fără echivoc. Ea nu coincide și este mai presus decât protocoalele, ordinele, instrucțiunile, deciziile care, deși nepublice, ne conduc viața de mai bine de 20 de ani.

Georgiana Iorgulescu

Centrul de Resurse Juridice


Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei