Centru de Resurse Juridice și de-clic.ro își unesc forțele și cer oprirea abuzurilor asupra drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate

14.10.2015
Semnează petiția - PLEDOARIE PENTRU DEMNITATE: Oprește abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale!

SEMNEAZĂ PETIȚIA PE DE-CLIC.RO: facem.de-clic.ro/fara-lagare

În decembrie 2014 Centrul de Resurse Juridice a propus, în premieră, un proiect legislativ ce prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate.

Proiectul de lege este fundamentat pe Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de România în 2010, iar implementarea Mecanismului este obligatorie, potrivit Convenției. Conform inițiativei legislative, Mecanismul prevede desfășurarea de vizite neanunțate în instituțiile sociale și medicale pentru persoane cu dizabilități mintale și va fi un organism independent organizațional, funcțional și financiar, din care vor face parte persoane cu dizabilități și reprezentanți ai societății civile.

În paralel cu parcursul legislativ al proiectului de lege, Centrul de Resurse Juridice desfășoară campania de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, cu scopul de a informa și conștientiza publicul larg despre abuzurile din instituțiile socio-medicale pentru persoane cu dizabilități mintale și pentru a mobiliza cetățenii și societatea civilă pentru susținerea înființării Mecanismului.

În luna septembrie, proiectul de lege a ajuns la Senat, camera decizională, iar în momentul de față se află în comisiile de specialitate ale Senatului și așteaptă ultimele rapoarte înainte de votul final al plenului.

Acesta este momentul în care am decis să ne unim forțele cu platforma de online-campaigning de-clic.ro, care ne vor ajuta în promovarea mesajului acestei campanii și în mobilizarea cetățenilor al căror sprijin este mai mult decât necesar.

„Ne referim la oameni care nu își pot cere drepturile, așa cum fiecare dintre noi o putem face. Niște copii care în teorie sunt beneficiarii unor întregi programe de reabilitare, recuperare sau integrare, dar în fapt sunt victimele unor abuzuri de neimaginat. Cifrele vorbesc de la sine și ele trebuie să ajungă la marele public, dar și la decidenții care, iată, au în această toamnă un vot de dat. A venit momentul ca noi, cetățenii, să presăm Senatul pentru că beneficiarii acestui proiect legislativ nu o pot face! E timpul ca România să își reconsidere poziția față de acești oameni.” – Claudia Apostol, senior campaigner, de-clic.ro

În acest sens, Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul de-clic.ro, au lansat petiția „PLEDOARIE PENTRU DEMNITATE: Oprește abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale!”, o continuare naturală a petiției vechi (ce a adunat deja peste 6.400 de semnături), dar pe o platformă profesionistă care își asumă o comunicare susținută cu cetățenii interesați de temele promovate.

Invităm toți susținătorii acestui demers – cetățeni, ONG-uri, grupuri de inițiativă – să promoveze petiția PLEDOARIE PENTRU DEMNITATE: Oprește abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale! disponibilă aici: facem.de-clic.ro/fara-lagare.

***

Context

În România sunt aproximativ 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale închiși în peste 700 de instituții sociale și medicale, ce funcționează în regim privativ de libertate.

Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități obligă România să-și construiască un Mecanism Independent de Monitorizare a respectării drepturilor acestor persoane, un sistem prin care entități independente de statul român, cel care-i are pe acești oameni în custodie, să verifice modul în care autoritățile respectă drepturile beneficiarilor.

Cu toate acestea, România amână de cinci ani implementarea acestui mecanism menit să constituie o formă de protecție a acestor copii și tineri în fața abuzurilor.

Modul în care România tratează persoanele cu dizabilități mintale este o rușine națională! Cere-le senatorilor să adoptate proiectul de lege L303/2015, care prevede înființarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale închise în instituțiile statului.

Proiectul de lege poate fi citit aici: http://bit.ly/1PgjBo4.

Mai multe detalii despre campanie aici: http://bit.ly/1GGUe9D.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

Georgiana Pascu, Manager program Pledoarie pentru demnitate, CRJ

georgiana.pascu@crj.ro / (021) 212 06 90 / (0729) 881 159

Claudia Apostol, Senior campaigner, de-clic.ro

contact@de-clic.ro / (0731) 383 3333

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann