Centrul de Resurse Juridice (CRJ) propune modificarea legislației privind informațiile clasificate

Invitație

Dezbaterea publică “Informațiile clasificate, dreptul la informație și la un proces echitabil”

Joi, 19 septembrie 2013, ora 9.00, la Hotelul DoubleTree by Hilton, sala Rotterdam

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) pledează în favoarea adoptării unei noi Legi a informaţiilor clasificate care să fie fundamentată în mod real pe principiul că exercitarea dreptului la informaţie poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni numai în condiţiile în care acestea constituie măsuri necesare pentru securitatea naţională.

Instituțiiile publice din România aleg să ascundă de ochii publicului documente și informatii de interes public, invocând  ”secretul de serviciu” sau ”secretul de stat”.

CRJ consideră ca actuala legislație și practică instituţională în materia protecţiei informaţiilor clasificate necesită amendamente care să demonstreze că într-o societate democratică accesul neîngrădit la informaţiile publice constituie regula, pe când restrângerea exercitării acestui drept reprezintă  excepţia.

CRJ vă invită, joi, 19 septembrie 2013, ora 9.00, la Hotelul DoubleTree by Hilton, sala Rotterdamla dezbaterea publică “Informatiile clasificate, dreptul la informatie si la un proces echitabil”.

În cadrul evenimentului, CRJ va prezenta un raport bazat pe aplicarea legislației în domeniul informațiilor clasificate si un plan de măsuri ulterioare de cooperare între instituțiile publice cu competențe legale în domeniu și organizațiile societății civile.

La eveniment vor fi prezenți: Georgiana Iorgulescu, Directoare executivă a Centrului de Resurse Juridice, Valerian Stan, Centrul de Resurse Juridice, care va prezenta raportul „Informaţiile clasificate, dreptul la informaţie şi la un proces echitabil”, Biró Rozalia-Ibolya, Preşedinta Comisiei pentru drepturile omului,culte şi minorităţi din Senatul României, Mădălina Afrăsinie, judecător la Tribunalul Bucureşti, reprezentanți ai Direcţiei Elaborare Acte Normative, Ministerul Justiţiei (TBC), Eugenia Crângariu, avocat, Bogdan Ciucă, președintele Comisiei Juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

Persoană de contact:

Radu Nicolae

Manager de program

E-mail: rnicolae@crj.ro,

Mobil: +40723668808

+40720535029

Evenimentul, în presă:

Agerpres – Judecător Tribunalul București: Documentele clasificate într-un dosar încalcă accesul liber la Justiție

al3sector.ro – Direcţii în parteneriatele ONG – instituţii publice

Timpolis – O nouă lege a informaţiilor clasificate, solicitată de către societatea civilă

avocatura.com – Judecator Madalina Afrasinie : Documentele clasificate intr-un dosar incalca accesul liber la Justitie

magistrati.ro – Judecator Madalina Afrasinie : Documentele clasificate intr-un dosar incalca accesul liber la Justitie

juridice.ro – Informaţiile clasificate, dreptul la informaţie şi la un proces echitabil / 19 septembrie

infolegal.ro – Dezbatere pe tema “Informatiile clasificate, dreptul la informatie si la un proces echitabil”

Radiogrado.ro – Centrul de Resurse Juridice (CRJ) – Dezbaterea publică “Informațiile clasificate, dreptul la informație și la un proces echitabil”