Centrul de Resurse Juridice la One World Romania! 

Ajuns la ediția a cincisprezecea, One World Romania este primul festival de film documentar din București și unicul dedicat drepturilor omului din România. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) va fi prezent în cadrul festivalului cu trei acțiuni prin care ne dorim să aducem în atenția publicului larg situații privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în România, în acest an cu accent pe dreptul de a decide

📽📽📽 În cadrul secțiunii Trup și Suflet, anul acesta CRJ a adoptat filmul „Mănâncă tot din farfurie” (”Eat Your Catfish”), o producție ce prezintă fragmente din viața unei persoane care trăiește cu scleroză amiotrofică (ALS) – Kathryn, mama co-regizorului Noah Arjomand. Imobilizată la pat odată cu avansarea afecțiunii medicale, Kathryn narează din perspectiva și prin cuvintele sale procesate de aparatul prin care comunică realitatea deciziilor care pot lua naștere doar apelând la filtrul celorlalți. Experiența este surprinsă de camera atașată deasupra scaunului cu rotile, odată cu sentimentele de captivitate, constrângere, disperare și deznădejde.

Despre cum e să îți vezi viața derulându-se în fața ta, având puține instrumente de a te implica concret în derularea ei, despre cum este să depinzi complet de ceilalți, asistenți, familie sau apropiați pentru ca voința și deciziile tale să fie transpuse adecvat, aflăm pe 20 Mai de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie. Biletele se pot achiziționa de aici: https://eventbook.ro/film/bilete-owr-15-eat-your-catfish 

🎤🎤🎤 Proiecția filmului adoptat de CRJ  „Mănâncă tot din farfurie” va fi urmată de o discuție despre experiențele și dreptul persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale sau cu diverse diagnostice neurologice (cum este și cazul lui Kathryn) în a decide singure pentru viața lor. La discuție vor lua parte Elisabeta Moldovan – auto-reprezentant, co-președintele asociației Ceva de Spus Timișoara și persoană cu istoric de instituționalizare, Mihai Tomescu – președintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi din România și Georgiana Pascu – manager de program în cadrul CRJ. 

📌📌 În paralel, veți regăsi expoziția-experiment Colivia instalată pe rând în două dintre locațiile evenimentelor din cadrul OneWorld –  la ARCUB și Cinemateca Eforie. Expresie a captivității pe care prea multe persoane cu dizabilități sau diagnostice neurologice sunt nevoite să o experimenteze, captivitate ca manifestare a punerii sub interdicție, a instituționalizării, a unui diagnostic medical care amputează și drepturi și decizii odată cu capacitățile fizice, Colivia vă așteptă să îi treceți pragul de pe data de 17 Mai până pe 19 Mai inclusiv la ARCUB, urmând ca pe 20 Mai, în ziua proiecției „Eat your Catfish”, Colivia să vă întâmpine la Cinemateca Eforie.
Tot ce vă cerem este să îi treceți pragul, să priviți imaginile din interior și să citiți cu inima deschisă scurtele texte care le însoțesc. Încercați să vă așezați, pentru un minut, în locul unei persoane care nu poate lua nici măcar o decizie pentru ea însăși. 

____________

Activitățile fac parte din proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” care este derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestei pagini de web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!