Centrul de Resurse Juridice solicită Guvernului retragerea proiectelor de OUG privind grațierea și modificarea legislației penale

crj-gratiere-guvern

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) consideră că modificarea legislației penale și acordarea grațierii nu poate fi făcută prin intermediul ordonanțelor de urgență.

Măsurile propuse de Guvern nu justifică promovarea lor prin intermediul ordonanței de urgență, întrucât nu ne aflăm în prezența unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, nefiind îndeplinite condițiile pe care Constituția le impune pentru adoptarea ordonanței de urgență.

Chiar dacă măsurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constituției, prin intermediul unei legi adoptate în Parlament, în mod transparent și cu asigurarea posibilității unei dezbateri publice reale, nu în secret, prin ordonanță de urgență. Importanța acestor propuneri, precum și nivelul ridicat de interes public manifestat în cauză, exclud adoptarea lor într-o procedură de urgență, cu lipsa dezbaterilor.

Grațierea, amnistia sau redefinirea unor infracțiuni reprezintă instrumente legitime de politică penală, ce pot avea efecte pozitive atunci când sunt promovate în mod transparent și cu bună-credință.  Deși în spațiul public  aceste noțiuni au ajuns să fie asociate automat cu subminarea luptei împotriva corupției, în realitate ele reprezintă o parte importantă a politicii penale a statului, politică ce poate fi relaxată în anumite situații, scopul său neputând fi niciodată doar maximizarea represiunii.

Grațierea ar putea reprezenta o soluție la condiţiile degradante din penitenciarele românești în măsura în care este gândită raţional şi cu bună-credinţă şi este coroborată cu alte măsuri de politică penală, cu întărirea sistemului de probaţiune, dar şi construirea unor noi spaţii de detenţie. În lipsa unor măsuri mixte, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate în viitorul apropiat, iar CEDO va constata aceleaşi încălcări ale drepturilor omului.

În egală măsură, este adevărat faptul că diferite norme din Codul Penal și Codul de Procedură Penală trebuie modificate fie în scopul punerii lor în acord cu deciziile Curții Constituționale, fie pentru sporirea clarității textelor legale.

Cu toate acestea, modul în care Guvernul a ales să promoveze măsurile menționate, precum și conținutul unora dintre acestea (de exemplu, grațierea pedepselor cu suspendare, care nu corespunde scopului declarat de decongestionare a penitenciarelor) afectează legitimitatea acestor propuneri și nu permit adoptarea lor în forma actuală. În plus, modul de acțiune al Guvernului va contribui la consolidarea percepției publice negative asupra grațierii și amnistiei, întărind ideea că aceste măsuri sunt inerent viciate, indiferent de conținut sau de context.

Pe cale de consecință, solicităm Guvernului retragerea celor două proiecte de ordonanță de urgență și supunerea lor spre dezbatere  în cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparenței și a posibilității exprimării punctelor de vedere de către toți actorii interesați.

 
Director Executiv
Georgiana Iorgulescu
Centrul de Resurse Juridice

 

 

Pentru comentarii suplimentare, interviuri sau alte întrebări, vă rugăm să luați legătura cu Georgiana Iorgulescu – 0722 505 181, sau cu avocatul Vadim Chiriac – 0744 634 490.