Centrul de Resurse Juridice solicită o poziţie oficială a Comisiei Europene cu privire la declaraţiile rasiste făcute de Preşedintele României la summit-ul UE pe tema romilor

PDF

Centrul de Resurse Juridice solicită Comisiei Europene să precizeze care este poziţia sa oficială cu privire la declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, făcute pe 4 aprilie 2014, la summit-ul UE pe tema romilor – „Incluziunea socială a romilor prin promovarea acțiunii la nivel local”.

Printre altele, în cadrul alocuțiunii sale în cadrul sesiunii de deschidere, președintele român a declarat următoarele:

“În acelaşi timp, minoritatea romă are o responsabilitate clară în eliminarea prejudecăţilor. Minoritatea romă trebuie să înţeleagă că face parte din societăţi fondate pe reguli, fie ele formalizate prin legi, fie informale, transmise prin cultură. Consider că strategia pentru romi va avea succes dacă romii înşişi vor asimila principiile cetăţeniei ca principii de viaţă în societatea europeană, fără ca acestea să le afecteze trăsăturile culturale care le definesc identitatea etnică.”

Nu am auzit cuvinte care să fie în dezacord, și cu atât mai puțin care să condamne declarațiile Președintelui României, de la vice-președinta Comisiei Reding sau de la Comisarul Andor, care au vorbit după Președintele României, în cadrul sesiunii de deschidere.

Trebuie să înțelegem atunci că Comisia Europeană este de acord cu Președintele României că romii sunt de vină pentru prejudecățile cu care se confruntă, de vreme ce ar fi incapabili să asimileze  valorile culturii europene?

Să înțelegem că toată lumea la Bruxelles, la fel ca la București, este în cel mai bun caz nederanjată și în cel mai rau caz de acord cu filozofia Președintelui României, acela care a „patentat” expresia “țigancă împuțită” referitoare la o jurnalistă în 2007, și care este singurul președinte al unei țări europene amendat pentru afirmații rasiste – mai precis pentru că a declarat că mulți dintre romii nomazi, “în mod tradițional, trăiesc din ce fură” în cadrul unei vizite oficiale în Slovenia în 2010?

Nu consideră totuși Comisia că e o jignire gravă la adresa moralității să aibă un supraviețuitor al Holocaustului, Dl. Zoni Weisz, care să vorbească imediat după președintele României? Un președinte căruia din nou i s-a dat ocazia să expună o filozofie rasistă de natura celei care a dus la Holocaust? Și, în plus de asta, ca oficiali UE care au vorbit ulterior în cadrul aceleiași sesiuni să continue cu treburile lor ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, și ca și când tot ce s-a spus înaintea lor ar fi fost în ordine?

Iar dacă Comisiei i se pare că e în ordine așa, nouă nu ni se pare!

Persoană de contact:Delia Niţă, Manager Program Antidiscriminare, delia@crj.ro, Tel. +40 729 120 383

 

Note pentru editori:

 

Afirmațiile Președintelui României făcute la summit pot fi găsite la Preşedinţia României,Alocuțiunea președintelui României, domnul Traian Băsescu, la Sesiunea de deschidere a Summitului cu tema „Incluziunea socială a romilor prin promovarea acțiunii la nivel local, 04.04.2014, disponibil la: http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=14938&_PRID=lazi(accesat la: 06.04.2014);

Romii reprezităo minoritate transnatională de aproximativ 10-12 milioane de oameni, majoritatea tăind în Europa, România având cel mai mare număr. Vedeți o hartă a populației Rome creată de Banca Mondială la:http://go.worldbank.org/LGZN671T10(accesat la: 06.04.2014). După secole de discriminare, romii sunt exclusi din societate, continuă să se confrunte cu discriminare în timp ce există diferențe majore între romi și majoritatea populației în toate ariile vieții. Vedeți mai multe date la: http://www.undp.org/content/rbec/en/home/ourwork/povertyreduction/roma-in-central-and-southeast-europe/roma-data/(accesat la: 06.04.2014).

RED Network, Romanian President Traian Băsescu calls a journalist “filthy gypsy”, disponibil la: http://www.red-network.eu/?i=red-network.en.items&id=709(accesat la: 06.04.2014)

European Network of legal experts in the non-discrimination field, Romanian national equality body fines the Romanian President for discriminatory statements against nomadic Roma, 11.02.2014, disponibil la: http://www.non-discrimination.net/content/media/RO-117-NCCD%20sanction%20Basescu%20Slovenia.pdf(accesat la: 06.04.2014) şiRED Network, President Băsescu on nomadic Roma: many of them, traditionally, live off what they steal, available at:http://www.red-network.eu/?i=red-network.en.items&id=727(accessed at: 06.04.2014)

Înregistrări de la summit-ul UE cu privire la romi – „Incluziunea socială a romilor prin promovarea acțiunii la nivel local” pot fi găsite la: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=1&institution=0&date=04/04/2014(accesat la: 06.04.2014)

 

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, de tip “watchdog” înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă (actuala Fundaţie Soros), care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.